Световната здравна организация (СЗО) призова днес страните да продължат с усилията да бъде овладяно разпространението на новия коронавирус. СЗО предупреди, че в глобален план пандемията се влошава и че в Централна Америка тя все още не е достигнала своя пик, предаде Ройтерс.

"Повече от шест месеца след началото на пандемията сега не е време за никоя страна да намалява усилията си", каза генералният директор на базираната в Женева организация Тедрос Аданом Гебрейесус на онлайн брифинг.

Той също така призова участниците в масови протести да вземат предпазни мерки, за да не бъде допусната нова вълна от заразявания, предаде ДПА.

Тедрос имаше предвид протестите по света срещу смъртта на чернокожия американски гражданин Джордж Флойд при полицейски арест.

Той каза това, след като броят на заразените по света се увеличи през последното денонощие с рекордните 136 000, отбелязва ДПА.

Генералният директор на СЗО съобщи на брифинга, че утре организацията ще проведе чрез видеоконферентна връзка съвещание, посветено на проследяването на контактите на хората, заразени с коронавируса, предаде ТАСС.

"От утре СЗО започва онлайн консултации, посветени на проследяването на контактните на болните от Ковид-19, за да обменим технически и оперативен опит, включително в областта на иновациите в цифровата сфера", каза той.

СЗО заяви още, че продължава да смята, че предаването на коронавируса от хора без симптоми е рядкост, въпреки предупрежденията на редица експерти по света, че подобно заразяване е по-често и вероятно обяснява защо пандемията е толкова трудна за овладяване, предаде Асошиейтед прес.