Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че сега не е моментът за самодоволство в борбата с коронавируса, въпреки положителните новини за възможни ваксини, предават Ройтерс и БТА.

"Точно в момента сме изключително притеснени от нарастването на броя на случаите на COVID-19, което виждаме в някои страни", заяви в Туитър генералният директор на организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Особено в Европа и в двете Америки здравни работници и здравни системи са на точката на пречупване", предупреди той.

Над 54,44 милиона души по цял свят са се заразили с коронавируса, а 1 318 042 са починали, показва преброяване на Ройтерс.

Случаи на заразяване са регистрирани в над 210 страни и територии от откриването на първите случаи в Китай през 2019 г..

"Борбата срещу коронавируса не е избор между живота и препитанието", подчерта Гебрейесус на виртуална пресконференция в Женева.

"Най-бързият начин за отваряне на икономиките е да бъде победен вирусът", добави той.

Генералният директор на СЗО подчерта, че лидерите на страните от Г-20 ще се срещнат този уикенд, което ще им позволи да поемат финансови и политически ангажименти към глобалния механизъм КОВАКС, създаден за предоставяне на ваксини срещу COVID-19на по-бедните страни.