Световната здравна организация призова да се увеличи производството на медикамента дексаметазон.

Призивът беше отправен, след като британски учени казаха, че стероида намалява значително смъртността при хората, които са сериозно засегнати от COVID-19.

"Следващото предизвикателство е да увеличим производството и бързото и справедливо разпространение на дексаметазона в целия свят, като се съсредоточим върху местата, където той е най-нужен", заяви днес генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

От организацията уточняват, че цената на лекарството не е висока и има много производители в целия свят.

Генералният директор допълни, че дексаметазонът трябва да се използва само за болни от COVID-19 в сериозно или критично състояние, които са под строго клинично наблюдение.

Според първите резултати на британско клинично изследване, публикувано миналата седмица, дексаметазонът намалява с 1/3 смъртността при болните, които са най-тежко засегнати коронавирусна инфекция.

Британското изследване показа също така, че смъртността може да бъде намалена с 1/5 при пациенти, които са по-малко сериозно засегнати от заразата, на които се подава кислород с кислородна маска, но които не са интубирани.

Но за сметка на това, лечението с медикамента не е показало никакви ползи при пациенти, които не са имали нужда от никаква дихателна асистенция.