Свръхмодерен американски военен кораб акостира на гръцкото пристанище в Александруполис. Огромният плавателен съд транспортира хеликоптери, безпилотни самолети, танкове, снаряди, бронирани автомобили и тежко въоръжение, съобщава електронното издание на в. "Прото тема".

Корабът Naval Craft USNS YUMA е построен през 2017 г. и е с дължина 103 метра. Може да транспортира 600 тона товар и да превозва 312 души.

Военната техника и американките военнослужещи, които са пристигнали в Гърция вчера, ще участват в голямо учение в Югоизточна Европа с участието на САЩ и страни-членки на НАТО.

Регионалният сайт e-evros.gr коментира, че за първи път в Гърция пристига подобна по количество и мощност военна техника. Според информация на изданието учението ще започне от Александруполис и ще обхване Румъния и България и ще достигне до Унгария.

Припомняме, че гръцкото пристанище е използвано от американците и предни години, но сега ситуацията е различна заради подписаното петгодишно отбранително споразумение между Атина и Вашингтон.

Пристанището в Александруполис е идеалната стратегическа точка за разгръщане на американски и натовски сили не само към Балканите или Централна Европа, но и към Източна Европа, пише още в."Та неа".