Френски и чужди лидери и политици изразиха съболезнования по повод кончината на бившия френски президент Жак Ширак.

Той е начело на Франция в продължение на 12 години, като се записва в световната история като един от последните големи държавници в Европа, които определяха развитието на световната политика през втората половина на 20 и началото на 21 век. Световният елит е покрусен от кончината на Ширак, сочен за лоялен приятел, партньор и забавен събеседник, който винаги бил готов да прояви чувството си за хумор дори в напрегнати ситуации. 

В Туитър германският канцлер Ангела Меркел нарече Ширак "невероятен приятел и партньор на германците" и каза, че е много натъжена от новината за смъртта му, предават Франс прес и БТА.

Жак Ширак е близък приятел на Ангела Меркел

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Германският външен министър Хайко Маас нарече Ширак "велик държавник и европеец". Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер каза, че Ширак е бил велик европеец и негов личен приятел.

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер каза, че Ширак е бил велик европеец и негов личен приятел.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"За Ширак беше ясно, че Европа ще може да работи добре само в случай че Германия и Франция постигнат единство. Беше опитен политик, който познаваше и разбираше историята на европейците. Той беше обаятелен човек", каза Шрьодер, цитиран от ТАСС.

Руският президент Владимир Путин нарече Ширак далновиден и мъдър лидер и каза, че Русия ще помни неговия голям личен принос за развитието на приятелските двустранни отношения. Държавният глава сподели, че винаги, когато е общувал със Ширак, се е възхищавал искрено на неговия интелект и на огромните му знания, както и на умението му да взима добре претеглени решения дори и в най-трудните ситуации.

Путин се възхищаваше на Ширак

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британският премиер Борис Джонсън нарече Ширак забележителен лидер, формирал съдбата на Франция.

Депутатите във френския парламент запазиха минута мълчание в памет на Ширак, а кметицата на Париж Ан Идалго разпореди знамената пред административните сгради да бъдат свалени наполовина в знак на траур. Френският президент Еманюел Макрон отмени планирано пътуване в Южна Франция и ще направи тази вечер изявление по повод смъртта на Ширак.

Жак Ширак с Никола Саркози

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен припомни, че Ширак е уважавал много отвъдморските френски територии и е бил президент, който е съумял да се противопостави на безумието на войната в Ирак. Бившият френски президент Никола Саркози каза, че със смъртта на Ширак си отива "част от живота му".

"Той въплъщаваше една Франция, която остана вярна на универсалните си ценности и на своята историческа роля".

Ширак с Бил Клинтън, Хавиер Солана и Сюлейман Демирел

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Жан-Клод Юнкер каза, че е разтърсен и дълбоко опечален. Той подчерта, че Ширак е оставил непреходно наследство на Франция и на ЕС и го нарече "велик държавник" и "голям приятел".

Бившият белгийски премиер Ги Верхофстат припомни, че Ширак е и имал изключителни познания по проблемите на ЕС, които е успявал да съчетае понякога с изключително чувство за хумор, предаде Асошиейтед прес.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Когато с него обсъждахме трудни въпроси, неговото чувство за хумор винаги внасяше нотка на облекчение", каза Верхофстат.

Ливанският премиер Саад Харири каза, че Ширак е най-великият човек, когото е имала някога Франция, и допълни, че ливанците и арабите чувстват днес болка от загубата на един човек, който дълбоко е белязал тяхното съзнание.