Британският премиер Борис Джонсън покани руския президент Владимир Путин да участва в среща на върха онлайн за разработването на ваксина за новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Британското посолство в Москва съобщи, че Джонсън официално е поканил Путин на форума, който ще се състои на 4 юни под домакинството на Великобритания.

В изявлението на посолството се казва, че срещата на върха ще се стреми към получаване на нужната подкрепа за Глобалния алианс за ваксините и имунизацията, за да може той "да продължи жизненоважната си работа и да се гарантира, че всяка разработена ваксина за Ковид-19 ще бъде достъпна в цял свят".

В света се разработват близо 100 ваксини срещу новия вирус, но клинични изследвания са започнали само в САЩ, Китай, Великобритания и Германия.

В Русия здравните власти все още не са дали разрешение за такива изпитания, казва пред в. "Известия" Ринат Максютов, шеф на вирусологичния център "Вектор", разработващ по думите му шест вида ваксини срещу Ковид-19.

Няколко руски лаборатории обаче работят по ваксини за коронавируса, като се очаква клиничните тестове с хора да започнат следващия месец.

Ако нещата се развият благополучно, подходящ препарат ще бъде регистриран до септември и към края на годината ще се произведат достатъчни количества, за да започне масово ваксиниране на руското население, добавя специалистът.