Светът посрещна с противоречиви чувства спорния празник на влюбените Свети Валентин. Докато на места доброто настроение, напудрено с листенца от рози изобилстваше, в други части на планетата хора протестираха срещу неправдата или пък си правиха нецензурни шеги по повод празника. Най-тъжно празникът бе отбелязан в Китай, където пикът на епидемията наложи отмяна романтични вечери, пътешествия и сватби.

Традицията за празнуването на Свети Валентин като "ден на влюбените" възниква в Европа в края на 14-и век под влияние на английската и френската литература.

Традиционно Свети Валентин празнуват англоговорящите и някои страни на Южна Америка. 

Тази година мексиканците избраха да си раздават презервативи вместо валентинки за празника.  Жителите на гр. Мексико бяха насърчени към безопасен секс за Деня на влюбените Свети Валентин, след като им бяха раздадени 10 000 безплатни презерватива в станциите на метрото, съобщават Ройтерс и БТА.

Десетки доброволци, някои от които бяха маскирани като кондоми в ярки цветове, раздаваха предпазните средства в 24-те станции на столичното метро.

Свети Валентин в Сирия

Снимка: БТА/AP и XINHUA

В азиатските страни празникът се отбелязва от 90-те години - основно с рекламни кампании на производители на цветя и сладкарски продукти.

В Китай бе посрещнат с маски, а на Филипините училите и ученици протестираха срещу насилието над жени. Мирни протести имаше и в Шри Ланка, където близки на изчезналите по време на протест, проведен на Свети Валентин, се събраха за шествие със снимки. 

Стрийт художникът Банкси направи подарък на съгражданите си в Лондон за Свети Валентин. Той нарисува ново произведение на стена в родния си гр. Бристол преди Деня на Свети Валентин с малко момиче с прашка за стрелба и пръски като от червени цветя, съобщиха  Ройтерс и БТА.

Банкси, чиято идентичност е неизвестна, още не е потвърдил авторството, както обикновено го прави в Инстаграм. Момиченцето на графитите на къща в квартала Бартън хил е със забрадка. То държи във вдигнатата си ръка прашка, сякаш току-що е стреляло. На края на траекторията на прашката е яркочеревно петно като кръв, но от червени пластмасови листа и цветя. Графитите на Банкси често привличат вниманието към социални проблеми. Той обича да добавя мрачни елементи към привидно ведри сцени. През декември той насочи вниманието към тежкия живот на бездомните, като нарисува в Бирмингам два летящи северни елена, теглещи вместо шейна пейка, на която спи човек. 

Вижте още снимки тук

Само една трета от турците смятат да празнуват Деня на влюбените, съобщава още БТА. Проучването е цитирано от турския в. "Дейли сабах".

Малко над 30 процента от участвалите в анкетата на частна социологическа агенция казват, че планират действително да празнуват днес. 50 на сто от участниците вярват в "истинската любов", а 36 на сто от мъжете и 33 на сто от жените вярват в "любовта от пръв поглед".

Друго проучване на голяма компания за кредитни карти, извършено в 17 европейски държави, сочи, че мнозинството от жените в Турция очакват да получат подарък от любимия за празника. Туркините, възнамеряващи да зарадват партньора си с подарък в Деня на влюбените, обаче съвсем не са толкова много.

Любов по време на коронавирус - тъжен Свети Валентин протече в Китай. Планове на стотици влюбени двойки са провалени. 

Няма да има концерт под наслов "My Heart Will Go On" за влюбените в Пекин, нито вечеря с омари по 220 евро. Тези специални събития, съпътстващи Свети Валентин, просто са отменени.

Цветарница в Пекин бележат спад в продажбите до 70 процента, но търсят обяснение и в отсъствието на един милион души, все още незавърнали се в Пекин след дългата ваканция за лунната Нова година.

Заради епидемията продажбите на цветя на празника бележат 70% спад

Снимка: БТА/AP и XINHUA

От страх да не се заразят по влакове и самолети множество заселници от провинцията са удължили престоя по родните си места.

Отложени са и сватби. За да няма събирания и празненства, властите призоваха сгодените да отложат насрочените сватби, с което нанесоха тежък удар на икономическия сектор, свързан с бракосъчетанията.

"Не искам той да се връща. Ами ако се зарази в самолета?", опасява се тя.

Няма лошо без добро: Тайра Ли е доволна, че най-накрая успява да прекара повече време със своя избраник. Обикновено в делнични дни младите се виждали чак към 10 часа вечерта . . .

Около 3000 ученици се събраха в тайландската провинция Аютая, за да отправят най-добрите си пожелания за Деня на влюбените, Свети Валентин, на Китай, който е обхванат от епидемия, причинена от новия коронавирус, предават Ройтерс и БТА.

Снимка: БТА/AP

"Китай, продължавай борбата!" скандираха преподаватели и ученици от училището Джирасат Витая в град Фран Накхон. Множеството, придружено от два слона, се подреди за случая под формата на сърце в училищния двор.

Свети Валентин в Пакистан

Снимка: БТА/AP и XINHUA

В Тайланд бяха регистрирани 33 заразявания с новия коронавирус, но засега не е отбелязан нито един смъртен случай., припомня агенцията.

Свети Валентин в Ливан

Снимка: БТА/AP и XINHUA