Световната здравна организация съобщи за рекорден брой заразени в света за последната седмица - 4,3 милиона. Броят на леталните изходи се е увеличил за същото време с над 70 000, посочи СЗО.

Задава се трета вълна, ако хората се отпуснат по време на идващите празници - това предупреждение идва от френски учени. Вслушвайки се в този глас, редица страни затягат ограниченията, вместо да ги разхлабват въпреки обнадеждаващите статистики за брой заразени и хоспитализирани. Каква е картината в няколко от големите страни.

Франция

Бутиците в центъра на френската столица затвориха рано, а пазаруващите бързаха да се приберат вкъщи, за да спазят новия вечерен час 20:00 ч., влязъл в сила от снощи като мярка срещу евентуално ново рязко увеличение на случаите на COVID-19, предаде Ройтерс.

"Напълно загубих представа за времето и не осъзнах, че е толкова късно", сподели местен жител в парижкия квартал "Опера" точно преди да започне вечерният час. "Ще се отправя към къщи".

В обичайно оживения търговски район витрините бяха тъмни, а малкото хора по улиците в преобладаващата си част бързаха да стигнат до метрото.

Вчерашният ден донесе нови свободи за французите, защото беше краят на заповедта да се седи вкъщи. Според нея хората можеха да излизат навън само за ограничен период от време, а също и за неотложни пътувания, да пазаруват или да спортуват.

Но тази мярка беше заменена от вечерен час. Той е в сила от 20:00 до 06:00 ч. В този часови пояс хората могат да излизат само за да идат на работа или по официални делови или медицински причини. Всеки, който наруши вечерния час, подлежи на глоба от 135 евро.

Площад Вандом в Париж - кога е бил така пуст, никога, освен на 15 декември вечерта

Снимка: AP/БТА

Властите предупредиха, че ще прилагат строго новите правила. Вътрешният министър Жералд Дарманен снощи се присъедини към полицейски патрул в намиращия се западно от Париж департамент Ивлин, за да провери дали хората спазват разпорежданията. "Правителството реши да бъде особено строго по отношение на незаконните тържества", каза министърът.

След пика на втората вълна на заразата миналия месец във Франция сега равнището й рязко намаля. Учени обаче предупреждават за опасност от трета вълна, ако хората свалят гарда по време на коледните и новогодишните празници.

Танцуващи на открито берлинчани, докато това е възможно, снимката енаправена на 23 октомври

Снимка: AP/БТА

Германия

От днес, 16 декември, в страната влизат в сила нови карантинни ограничения. Засега те ще бъдат в сила до 10 януари, но не е изключено срокът им да бъде продължен, ако епидемичната обстановка не се подобри значително. Решението за строгото затваряне беше взето на 13 декември на съвещание на германския канцлер Ангела Меркел, която винаги е била за затягане на мерките в борбата с коронавируса, с премиерите на федералните провинции, посочва ТАСС.

Какви са ограниченията в Германия

  • остават разрешени събиранията до петима души от собственото и от още едно домакинство;
  • в периода 24-26 декември се допуска събиране до четирима души извън собственото домакинство;
  • на 31 декември 2020 г. и 1 януари 2021 г. се въвежда за цялата страна забрана за събирания;
  • допуска се провеждането на богослужения в църкви, синагоги и джамии, както и събиранията на други религиозни организации, при условие минимално отстояние от 1,5 метра, носене на маска и без пеене.

От 13 декември е обявен вечерен час от 21:00 до 5:00 часа за цяла Бавария. За цялата провинция Тюрингия са наложени ограничения за излизане между 22:00 и 5:00 часа. В Баден-Вюртемберг от 12 декември беше въведен вечерен час между 20:00 часа и 5:00 часа.

Чехия

В Чехия от днес започва масово доброволно тестване за коронавирус. То ще се извършва с така наречените бързи антигенни тестове.

"Започва масово, доброволно и безплатно тестване за населението в Чехия с антигенни тестове за коронавирус", заяви пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и главен здравен инспектор на Чехия Ярмила Ражова. "Първоначално тестването беше планирано да започне в петък, 18 декември, но правителството ускори този процес".

В страната са разкрити 170 пункта, където ще се извършват експресни тестове. Освен там тестове могат да се правят и в кабинетите на терапевти, които са решили доброволно да се включат в процеса и за тази цел са се регистрирали в министерството на здравеопазването.

Лондон, 15 декември. Пълни заведения въпреки високото ниво на заразяване в британската столица и в почти цяла Великобритания

Снимка: AP/БТА

Във Великобритания повече граждани са против разхлабване на противоепидемичните мерки за Коледа, отколкото за, предаде Ройтерс, като се позова също на социологическо изследване. Според проучването на социологическата агенция "Кантар" 50 процента от запитаните са против или категорично против планираното разхлабване, а 40 на сто го подкрепят.

В Канада провинция Квебек нареди заради COVID-19 да бъдат затворени нехранителните магазини, предаде Ройтерс. Мярката влиза в сила от 25 декември и ще важи до 11 януари.

Коста Рика и Панама одобриха използването на ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" и "Бионтех". Така те се присъединяват към САЩ, Великобритания, Канада, Бахрейн, Мексико, Саудитска Арабия и Сингапур, които също одобриха или предоставиха извънредно разрешение за употреба на препарата.

Очаква се Европейската агенция по лекарствата да одобри ваксината на 21 декември - с 8 дни по-рано от по-рано съобщената дата - 29 декември.

Над една четвърт (27 процента) от американците не възнамеряват да се ваксинират срещу коронавируса, показва проучване на организацията с нестопанска цел Фондация на семейство Кайзър, цитирано от ТАСС.