Премиерът Абдала Хамдок заяви, че остава ангажиран с прехода към демократично гражданско управление в Судан, след като беше свален от поста си и поставен под домашен арест при военен преврат, заяви близък до него източник, цитиран от Ройтерс.

Хамдок е потвърдил и ангажимента си към целите на революцията, довела до падането от власт на бившия президент Омар ал Башир през 2019 г. Той също така е предупредил да не се използва насилие срещу протестиращите, заяви източникът.

Във вторник на Хамдок беше позволено да се върне в дома си под засилена охрана.

Началникът на суданската армия генерал Абдел Фатах Бурхан обяви, че е освободил от заеманите от тях длъжности шестима судански посланици, съобщи държавната телевизия.

Решението включва посланиците на Хартум в САЩ, ЕС, Китай, Катар и Франция, както и ръководителя на мисията на Судан в Женева.

Суданските посланици в 12 страни, включително в САЩ, Обединените арабски емирства, Китай и Франция, отказаха да приемат завземането в понеделник на властта от военните, каза дипломатически източник.

Световната банка замрази плащанията си за дейности в Судан в отговор на изземването на управлението от армията от ръцете на преходното правителство, което е лоша новина за ръководителите на преврата, отбелязва Ройтерс.

Същевременно призивите за организиране на стачки срещу завземането на властта от военните намират подкрепа. Към гражданските организации, противопоставящи се на армията, се присъединиха работници от държавната петролна компания, лекари и пилоти.

Африканският съюз замрази членството на Судан в организацията, очакван ход при преврати, предаде Асошиейтед прес.

С оглед на влошаващата се обстановка на сигурност американският Държавен департамент позволи на всички служители от персонала на посолството, които не изпълняват жизненоважни функции, както и на семействата на всички държавни служители на САЩ, намиращи се там, да напуснат Судан "зради гражданските размирици и възможна криза с доставките".

Няколко западни посолства заявиха, че продължат да признават Хамдок и кабинета му за "конституционните ръководители на преходното правителство" на Судан.

В съвместна декларация посолствата на ЕС, САЩ, Великобритания, Франция и няколко други европейски държави призоваха да бъде освободени и другите задържани официални лица, както и за преговори между военните и продемократичното движение.

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел заяви в Туитър, че е разговарял вчера с Хамдок, за да изрази подкрепата си за преходното управление под ръководството на граждански лица "като единствения път напред".

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е разговарял със суданския външен министър Мариам ал Махди за възможните начини за подкрепа на преходното управление под ръководството на граждански лица и осъди завземането на властта от военните.