В Англия и Уелс днес се произвеждат местни и кметски избори. А в Шотландия и Уелс се произвеждат избори за парламент. Днешният ден е наричан "Супер четвъртък" от британските медии.

Начинът, по който премиерът Борис Джонсън се справя с коронавирусната пандемия, и скорошните скандали около британския лидер могат да се окажат ключови фактори за крайния резултат от вота, отбелязва ДПА.

Избирателите в Англия и Уелс ще гласуват за 143 местни съвета и на 15 кметски избори. Градоначалник днес ще избират жителите на Лондон. Очаква се досегашният кмет Садик Хан от Лейбъристката партия да бъде преизбран.

Избирателните секции отварят в 06:00 ч. по Гринуич и ще затворят в 21:00 ч. по Гринуич.

Резултатите от парламентарните избори в Шотландия и Уелс могат да се окажат решаващи за бъдещето на единството на Великобритания, отбелязва ДПА.

Очаква се Шотландската национална партия, която иска независима Шотландия, да спечели изборите, но не е ясно дали ще разполага с мнозинство в шотландския парламент. Ако партията спечели мнозинство, тя ще даде възможност на шотландците да се произнесат дали искат Шотландия да се отдели от Великобритания и да стане независима държава, обеща партийната лидерка Никола Стърджън.

Съюзът между двете страни продължава вече три века, отбеляза Асошиейтед прес.

Стърджън обаче ще трябва да изчака отмяната на действащите във Великобритания коронавирусни ограничения, за да може да организира нов референдум за шотландската независимост.

През 2014 г. 55 процента от гласувалите на референдум за независимостта на Шотландия гласуваха за това Шотландия да остане част от Великобритания, припомня ДПА.

На парламентарните избори в Уелс се очаква най-много гласове да получат уелските лейбъристи, но е възможно те да не успеят да спечелят мнозинство в уелския парламент.