Израел и Судан се споразумяха с посредничеството на САЩ да нормализират своите отношения. Лидерите на трите държави съобщиха новината в съвместно изявление, цитирано от световните агенции.

Судан е третата арабска страна, нормализирала отношенията си с Израел от септември насам, след Обединените арабски емирства и Бахрейн миналия месец. Преди това, за над седем десетилетия съществуване, еврейската държава бе призната само от две арабски страни - Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г.

Очаква се церемонията по официалното подписване на израелско-суданското споразумение да се проведе през идните седмици в Белия дом.

Споразуменията на Израел с ОАЕ, Бахрейн и Судан бяха постигнати с посредничеството на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. Кандидатът за нов мандат на поста, Тръмп постигна тези външнополитически успехи в навечерието на президентските избори в Съединените щати на 3 ноември, отбелязват агенциите.

В тристранното съвместно изявление с Тръмп Нетаняху и Хамдок изразяват намерение да бъдат установени икономически и търговски отношения между Израел и Судан. Фокусът първоначално ще е върху селското стопанство.

Как се стигна до поредния пробив

По-рано тази седмица Тръмп взе решение Судан да бъде изваден от списъка на САЩ на държавите спонсори на тероризма. Благодарение на това Судан ще стане поредната арабска страна, тръгнала по пътя към споразумение за сближаване с Израел, каза вчера американският представител, пожелал анонимност.

Белият дом потвърди, че Хартум е превел 335 милиона долара по сметка за подпомагане на жертви на тероризма и техните семейства.

Судан бе включен в черния списък при предишния режим на авторитарния президент Омар ал Башир, който бе свален след масови протести миналата година, припомня ДПА.

Израелска делегация посети на 21 октомври суданската столица Хартум и  обсъди бързото нормализиране на отношенията между еврейската държава и Судан, предаде ден по-късно Франс прес, като се позова на източници от Ерусалим, поискали анонимност.

"Било е постигнато споразумение между генерал Абдел Фатах ал Бурхан, председател на Суверенния съвет на Судан, и премиера Абдала Хамдок, който досега бе против нормализирането (на отношенията) с Израел", написа тази на 22 октомври сутринта "Йедиот ахронот", най-продаваният всекидневник в Израел във връзка с тайните обсъждания в Хартум.

Според израелското издание "през следващите дни" може да има изявление по този въпрос от американския президент Доналд Тръмп в рамките на видеоконференция, в която се очаква да участват генерал Ал Бурхан и израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Израелският министър на разузнаването Ели Коен заяви пред местна медия, че Израел е "много близо до нормализирането на отношенията си със Судан".

Американският държавен секретар Майк Помпейо изрази на 21 октомври надеждата си Судан бързо да признае Израел на фона на постигнатите неотдавна споразумения между еврейската държава, Обединените арабски емирства и Бахрейн.

"Какъв страхотен обрат! Днес (Судан) казва да на мира с Израел, на признаването на Израел и на нормализирането с Израел", каза Нетаняху в изявление. Той съобщи, че израелска и суданска делегация ще се срещнат скоро, за да обсъдят двустранното сътрудничество в много области, сред които селското стопанство и търговията.

Израелският премиер благодари за споразумението на суданския си колега Абдала Хамдок и на президента на САЩ Доналд Тръмп, който изигра посредническа роля.