Руски изтребител Су-27 пресече американски разузнавателен самолет P-8A Poseidon над Черно море. Американският самолет не е нарушил руската граница и е напуснал след приближаването на самолета на руските Аерокосмически сили, заяви Националният център за управление на отбраната (НЦуО част от руското Министерство на отбраната) пред журналисти в понеделник.

"На 27 юли 2020 г. руските системи за въздушен контрол над неутралните води на Черно море засякоха въздушна цел, приближаваща се към държавната граница на Руската федерация. За да пресече целта, изтребител Су-27 от противовъздушните сили на Южния военен окръг беше вдигнат във въздуха", се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

НЦУО уточни, че след като разузнавателният самолет се е отклонил от държавната граница на Руската федерация, руският изтребител се е върнал на родното летище.

"Целият полет на руския самолет Су-27 се проведе строго в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство. Не бяха допуснати нарушения на държавната граница на Руската федерация", добави НЦУО

Това не е първият път, когато руските потребители ескортират американски самолети през последната седмица. На 24 юли изтребител Су-27 от дежурната противовъздушна отбрана на Южния военен окръг също ескортира разузнавателния самолет на ВВС на САЩ P-8A Poseidon над неутралните води на Черно море. Ден по-рано Националният център за управление на отбраната на Руската федерация съобщи за подобен случай над Черно море, след това руският Су-27 също излетя, за да пресече американския P-8A Poseidon.

На 23 и 24 юли бяха отчетени и самолети Су-27 за прехващане на американски разузнавателни самолети над Черно море.