Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нареди откриване на два нови факултета в престижния Босфорски университет в Истанбул, който от седмици е разтърсен от студентски протести, предаде Асошиейтед прес.

Съгласно решението на Ердоган, публикувано днес в турския Държавен вестник, в Босфорския университет ще бъдат открити факултети по право и комуникации, допълва БТА.

Критици посочват, че откриването на нови факултети ще позволи на назначения от президента ректор да ги попълни с верни на правителството преподавателски кадри.

Студенти и преподаватели от Босфорския университет протестират от повече от месец, след като Ердоган назначи на ректорския пост Мелих Булу, който е близък до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Протестиращите отхвърлиха назначението като опит да се ограничи академичната свобода в престижното ВУЗ. Те настояват за оставката на Булу и за правото да избират своя ректор.

Откакто Турция премина към президентска система на управление през 2018 г., Ердоган има пълномощията да назначава ректорите в държавните университети.

В открито писмо до Ердоган протестиращите студенти от Босфорския университет определиха решението за откриване на нови факултети като сплашване и "дребни номера".

"Вашите опити да напълните нашия университет с политическите си активисти е симптом на политическата криза, в която сте изпаднали", се казва в писмото.

Студентите посочват в писмото си, че знаят, че инициативата им вероятно ще доведе до завеждане на дела срещу тях, включително за обида на президента, но обещават да продължат да издигат глас и да протестират.

От началото на протестите полицията задържа стотици демонстранти в Босфорския университет и участници в демонстрации в знак на солидарност на други места. Повечето от задържаните бяха освободени по-късно.

Високопоставени правителствени заявяват, че терористични групи провокират протестите, а Ердоган нарече протестиращите студенти "терористи".

Отговорни представители на САЩ, ООН и ЕС критикуваха правителствения отговор на протестите, както и редица хомофобски коментари, направени от Ердоган и други турски официални представители при осъждането на демонстрациите.

Анадолската агенция съобщи, че съгласно решение на Ердоган, публикувано днес в турския Държавен вестник, ще бъдат открити 26 факултета и института в 20 университета в страната, а 35 факултета и института в 12 университета ще бъдат закрити. Освен това Ердоган е назначил нови ректори на 11 университета.