Външното министерство на Китай съобщи днес, че консулството на САЩ в Чънду, главния град на провинция Съчуан, вече е закрито, предаде Ройтерс.

В петък Пекин разпореди мисията да бъде закрита в отговор на решението на Вашингтон да затвори китайското консулство в Хюстън, щата Тексас.

САЩ потвърдиха, че сградата на консулството в Чънду вече е предадена на китайските власти, допълни АП.

По-късно стана ясно, че американското знаме пред консулството на САЩ в Чънду е свалено, пише британският в. "Телеграф".

Китай си върна контрола над сградата в провинция Съчуан в 10 часа местно време, три дни след като Пекин обяви решението за затварянето му.

За разлика от предишните дни местните сили на реда не позволяваха на чуждестранни журналисти да доближават сградата на консулството, съобщава френският в. "Монд" и отбелязва, че взаимната размяна на обвинения в шпионаж между двете световни сили "напомня на Студената война".

На фона на нарасналото дипломатическо напрежение между Пекин и Вашингтон заради коронавирусната пандемия, САЩ оправдаха решението си с твърдението, че китайското консулство в Хюстън, щата Тексас, се занимава с шпионаж и кражба на интелектуална собственост. От своя страна Китай заяви, че някои служители на консулството в Чънду "са се занимавали с дейности, които не са в рамките на дипломатическите им компетенции" и са се намесвали в неговите вътрешни работи, припомня френското издание.

Жители на град Чънду се стекоха към консулството на САЩ, развявайки китайски знамена. Много от тях си правеха селфита на фона на сградата, съобщава британският в. "Гардиън". Разположените на мястото голям брой полицаи обаче не разрешаваха на хората да се приближават прекалено, възпираха провокативните жестове и очевидните прояви на радост при напускането на американците. Местен жител, започнал да скандира националистки лозунги, бързо беше спрян.

С това САЩ загубиха консулството си, покриващо Югозападен Китай, включващ особено важния Тибет.

Мнозина тибетци обвиняват централното правителство в Пекин в репресии на религиозна основа и разрушаване на тяхната култура, припомня британското издание, като отбелязва, че Китай поиска обяснение от Вашингтон още през 2013 г., когато тайна карта, разкрита от работилия за американското правителство анализатор Едуард Сноудън, показа наличието на шпионска техника в консулства на САЩ по цял свят, включително в Чънду.