На този етап в преговорите между ЕС и Великобритания за търговско споразумение след Брекзит все още остават твърде много трудности, заяви главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние преди да информира представителите на страните-членки за хода на разговорите, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В коментар в Туитър по-късно Барние написа, че "въпреки усилията на ЕС за намиране на решения, остават много сериозни различия".

Главният преговарящ от британска страна Дейвид Фрост също каза, че "остават големи различия по някои ключови въпроси".

"Ние продължаваме да работим за намирането на решения, които зачитат напълно суверенитета на Обединеното кралство", написа Фрост в Туитър.

Коментарите на Барние заливат със "студен душ" оптимистичните информации, че е бил отбелязан бърз напредък по въпроси като правата на риболов, една от трите основни теми, които се нуждаят от компромисно решение преди 1 януари, когато изтича преходният период след Брекзит.

Острите думи на Барние са в пълно противоречие с маслиновата клонка, която той протегна към Лондон само преди две седмици, когато британският премиер Борис Джонсън заяви, че ЕС и неговият главен преговарящ трябва да променят основно подхода си в преговорите.

Споразумението трябва да бъде постигнато в близките седмици, за да може то да бъде ратифицирано преди края на годината.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви:

"Брекзит е изключително важна тема, но за съжаление към момента е по-вероятно да няма сделка между ЕС и Великобритания. Затова трябва да сме готови. На днешното заседание на Министерския съвет приехме план при Брекзит със или без сделка. Той предвижда законодателни и информационни дейности, както и сключването на двустранни и многостранни споразумения в различни сфери, в случай, че ЕС не предвижда общ подход за действие в тях при оттеглянето на Великобритания без сделка".