Два стратегически бомбардировача B1B-Lancer на Военновъздушните сили на САЩ прелетяха над Европа в рамките на редовна въздушна операция с европейските съюзници от НАТО, съобщиха от Командването на ВВС на САЩ в Европа и Африка, цитирани от БНТ.

Вижте снимки

За първи път двата бомбардировача бяха придружени от украински изтребители Су-27 и МиГ-29. Самолетите са излетели от ВВС базата "Елсуърт" в Южна Дакота на специална мисия с продължителен обхват и времетраене към Източна Европа и региона на Черно море. Самолетите са прелетели повече от 9000 км. в едната посока.

"Мисиите на стратегическите бомбардировачи на САЩ в Европа демонстрират ангажимента към съюзниците и партньорите ни, като в същото време изпращат ясно послание за сдържане на всеки потенциален неприятел", коментира генерал Джеф Хариган, командир на ВВС на САЩ в Европа и Африка.

"Интеграцията на стратегическата ни авиация в Европа доказва, че САЩ, заедно с всеки партньор и съюзник в региона, е в готовност да сдържа и, ако е необходимо, да използва способностите заедно", допълни той.

Двата самолета прелетяха над Северна Македония, поздравявайки страната за влизането й в Алианса, придружени от четири гръцки изтребителя F-16. Прелитането на Скопие беше заснето от вицепремиера и министър на отбраната на страната Радмила Шекеринска, която се похвали във фейсбук.

Гърция подписа конкретно споразумение със Северна Македония за охрана на въздушното й пространство. Българският премиер Бойко Борисов обяви, че България може да пази небето над Скопие, след като пристигнат новите изтребители F-16, докато президентът Румен Радев настоя това да стане и със сегашните МиГ-29, но няма информация за постигнато споразумение между Скопие и София.

Наскоро стана ясно, че е завършен Проектът за инвестиционен разход за нови седем 3D радара - пет за далечно и два за близко откриване на ВВС на България, с които ще можем да се включим в наблюдение на въздушното пространство над Северна Македония. Радарите ще са за 400 млн. лв. и трябва да бъдат налице през 2023-2024 г. за новите F-16.

След като са прелетели над Севера Македония, двата бомбардировача са били придружени от румънски МиГ-21 и F-16, както и полски F-16 и МиГ-29. За първи път украински Су-27 също са участвали в мисията. Презареждането с гориво във въздуха са осигурили турски и американски самолети-танкери KC-135 от авиобазата в "Инджирлик", както и един от авиобазата "Милденхол" във Великобритания.

Впоследствие двата бомбардировача са били пресрещнати от руски самолети Су-27 и Су-30 - единият в международно въздушно пространство над Черно море, а другият - над Балтийско.

"Руските самолети са приближили на безопасна дистанция, идентифицирали са ги като В1-В бомбардировачи от стратегическата авиация на САЩ, в резултат на което американските самолети са променили курса на полета си, насочен към границите на Руската федерация", съобщиха от военното ведомство в Москва.

Това е поредният полет на стратегически бомбардироачи на САЩ над Европа. Полетите на руската стратегическа авиация също се активизират. В началото и средата на март два ракетоносеца Ту-160 (способни да носят ядрено въоръжение) прелетяха над Баренцово и Норвежко море и Атлантическия океан, придружавани на етапи от английски и норвежки изтребители. Преди това два Ту-142 за борба с подводници на Северния флот на Русия прелетяха по същия маршрут с въздушно презареждане, стигайки почти до въздушното пространство на Великобритания. Шест английски изтребителя "Тайфун" са съпроводили руските самолети тогава.