Финландия е изненадана, че президентът на САЩ Доналд Тръмп я похвали, че нейните жители почистват с гребла горите от шума и храсталаци и така предотвратяват пожари.

При посещение в опустошени от пожари райони на Калифорния през уикенда той заяви, че финландският му колега Саули Нийнистьо му казал, че хората в страната му чистят горските храсталаци с гребла. Нийнистьо обаче не си спомня такъв разговор.

Снимка: AP/БТА

"Вижте други страни, там го правят по различен начин. Аз бях с президента на Финландия и той ми каза: "У нас всичко е различно - ние сме горска страна". И прекарват много време с греблата, разчистват всичко и правят и други неща, поради което нямат проблеми", каза Тръмп и добави, че основната причина за пожарите е лошото управление на горите.

"Обикновен ден на почистване във финландска гора", гласи коментарът на този пост в Туитър.

Но президентът на Финландия заяви в интервю за в. "Илта-Саномат", че по време на разговора му с Тръмп гребла не са били споменавани.

"Казах му, че Финландия е покрита с гори и че имаме добра система за мониторинг на горите", каза Нийнистьо.

След изявлението на Тръмп финландците започнаха да пускат в социалните мрежи подигравателни  снимки как уж разчистват горите в страната си. Една финландка пусна кадър как "почиства" с прахосмукачка с текст "Обикновен ден на почистване във финландска гора".