Страните от Г-7 обещаха общо днес 7,5 милиарда долара за глобалната ваксинационна кампания срещу КОВИД-19, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

В изявление, разпространено след виртуалната среща на върха на групата, тя потвърждава своята подкрепа за един справедлив достъп до ваксини. С обещаните днес още 4 милиарда долара, помощта на Г-7 за глобалната ваксинационна кампания възлиза на общо 7,5 милиарда долара.

След срещата германската канцлерка Ангела Меркел каза, че може да се наложи Германия и други страни да дадат някои от запасите си от ваксини за развиващите се държави, тъй като само ваксинирането на цялото население на планетата ще сложи край на пандемията, предаде Ройтерс.

Лидерите от групата освен това заявиха, че искат тази година да бъде повратна за мултилатерализма след четирите години на едностранни действия при предишния президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщи още АФП.

„Германия отпуска допълнителни 1,5 милиарда евро за борбата срещу коронавирусната пандемия, предаде Франс прес. 

Новината съобщи на виртуалната среща на върха на Г-7 днес германският министър на финансите Олаф Шолц.

Германия вече отпусна 600 милиона евро за борбата срещу коронавирусната пандемия. Допълнителните 1,5 милиарда евро се осигуряват за програмата за ваксини КОВАКС, за Световната здравна организация (СЗО) и за други структури, като парите ще са за финансиране на ваксини, медикаменти и тестове, подчерта Шолц. От тези пари 500 милиона евро ще отидат за изследвания на ваксините.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС ще удвои финансовия си принос за КОВАКС до 1 милиард евро. Освен това съюзът ще отпусне и 100 милиона евро за подкрепа на ваксинационните кампании в Африка в партньорство с Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

САЩ пък обещаха на срещата на върха на Г-7 4 милиарда долара за КОВАКС - механизъм по линия на ООН, създаден с цел да се осигурят тази година ваксини срещу КОВИД-19 за населението на близо 200 страни и територии по света.

В навечерието на срещата на върха на Г-7 френският президент Еманюел Макрон заяви от страниците на в. "Файненшъл таймс", че е нетърпимо това, че бедните държави са изоставени. Той призова богатите страни да изпратят от 3 до 5 процента от наличните си дози на Африка много бързо.

При откриването на срещата на Г-7 днес британският премиер Борис Джонсън заяви, че трябва да се осигури масова ваксинация на световното население. Това е глобална пандемия и всички трябва да напредват с ваксинирането заедно, защото не е от никаква полза дадена страна да е изпреварила другите във ваксинирането, каза той.

Искаме да работим заедно за това да се възстановим и да бъдем по-силни след пандемията, каза Джонсън.

Г-7 ще търси колективен подход към Китай

Световните лидери, обединени в групата Г-7, заявиха днес, че ще търсят колективен подход към Китай в противодействие на "непазарно ориентираните" политики и практики, за да осигурят справедлива многостранна световна търговия, предаде Ройтерс.

С цел да подкрепим справедлива и взаимноизгодна световна икономическа система за всички, ще се ангажираме с други, особено със страните от Г-20, включително големи икономики като Китай, посочи групата в комюнике след виртуалната среща на лидерите днес.

Като лидери ще се консултираме помежду си по колективни подходи спрямо непазарно ориентирани политики и практики и ще си сътрудничим с други за справяне с важните световни проблеми, които оказват влияние върху всички страни, се посочва в документа.

Ще отстояваме отворените икономики и общества, ще насърчаваме световната икономическа устойчивост, заявяват лидерите на Г-7, които управляват най-силните световни икономики, с комбинирана сила от 40 трлн. долара или почти половината от цялата глобална икономика.

Страните от Г-7 се ангажират да си сътрудничат за модернизирана, по-свободна и основана на по-справедливи правила многостранна търговска система, която отразява нашите ценности и осигурява балансиран растеж, с една реформирана Световна търговска организация в нейния център.