Страните от Г-20 обещаха днес да осигурят справедливо и достъпно разпределение на ваксините, лекарствата и тестовете за новия коронавирус, и да подпомогнат възстановяването от пандемията на по-бедните страни, съобщиха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на заключителната декларация, приета на срещата на върха на групата.

Тя бе приета в края на двудневния годишен форум, който тази година за първи път премина във виртуален формат заради кризата с коронавируса. Условен домакин бе Саудитска Арабия, която другия месец предава ротационното председателство на Италия.

Лидерите на двайсетте най-големи икономики изразиха подкрепа за глобалния проект за ваксини, тестове и лекарства (ACT от Access to COVID-19 Tools Accelerator) и неговия механизъм за разпределение на ваксини (COVAX). Страните от Г-20 "мобилизираха ресурси, за да отговорим на непосредствените нужди от финансиране" в областта на общественото здравеопазване в глобален мащаб, пише във финалното комюнике, цитирано от БТА.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева подчерта, че всички, навсякъде, трябва да получат достъп до ваксина срещу новия коронавирус.

"Страните от Г-20 не бива да оттеглят подкрепата си за икономиките преждевременно", предупреди тя, цитирана от Ройтерс.

Георгиева освен това призова за бързо и ефективно прилагане на новата рамка на Г-20 за постоянно облекчаване на дълговото бреме на най-бедните държави.

"Други страни също се нуждаят от помощ", добави тя.

Евросъюзът призова до края на годината Г-20 да инвестират 4,5 милиарда долара в помощ на най-бедните страни срещу коронавируса.

Германия е предоставила близо 600 милиона долара за каузата.

"За спиране на пандемията трябва всяка страна да има достъп до ваксината и да може да си я позволи. Средствата, обещани досега, не стигат за постигане на тази цел. Затова призовавам всички да подкрепят тази важна инициатива", каза Ангела Меркел, цитирана от БТА.

Русия предложи своите ваксини на други страни.

Готовност за международно сътрудничество в разработката, производството и дистрибуцията на ваксини изрази и Китай, който тества пет препарата.

В кратко изказване преди да отида да играе голф, американският президент Доналд Тръмп защити излизането на Вашингтон от Парижкото споразумение за климата.

"Парижкото споразумение не е за опазване на околната среда, то беше предназначено да убие американската икономика. Отказвам да предам милиони американски работни места и да изпратя трилиони долари в ръцете на най-големите замърсители и еконарушители в света", категоричен беше Тръмп.

В заключителната декларация лидерите от Г-20 изразиха решимост да подкрепят африканските държави в борбата с коронавируса, включително като проучат варианти за по-устойчиво финансиране, отбелязва Ройтерс.

Облекчаването на дълговото бреме на Африка ще е приоритетен въпрос за италианското ротационно председателство на групата догодина.

Лидерите от Г-20 освен това обещаха да предприемат мерки срещу климатичните промени, като изразиха своята ангажираност за едно по-устойчиво в екологичен план бъдеще.

В края на срещата Саудитска Арабия официално предаде на Италия ротационното председателство на групата през следващата година, посочва ТАСС.

На Г-20 се пада дял от две трети от населението на Земята, 85 процента от световния брутен вътрешен продукт и 75 на сто от глобалната търговия, отбелязва ДПА.