Страните от ЕС нямат право да водят паралелни преговори с шестте компании - доставчици на ваксини срещу коронавирус от списъка на ЕС, и да сключват паралелни споразумения с тях за допълнителни или ускорени доставки, всичко трябва да се прави само през Брюксел. Това заяви в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел, цитирана от ТАСС.

"Никой не може да води паралелни преговори или да се договаря за паралелни доставки. Ние се договорихме да преговаряме с (шест западни) доставчици само заедно, в знак на солидарност, всичките 27 държави (от името на ЕС тези договори се сключват от Европейската комисия, отбеляза руската агенция)", каза тя. Това решение е правно обвързващо за всички страни от ЕС."

В коментар в това отношение за правото на страните от ЕС да купуват едновременно и руската ваксина Sputnik V, която не е в списъка на Европейската комисия, Фон дер Лайен подчерта, че за да стане възможно това, руската ваксина трябва да бъде "напълно сертифицирана в ЕС". Тя не спомена, че по-рано Европейската комисия е признала правото на националните регулатори на държавите от ЕС да сертифицират независимо руска ваксина за националните си пазари в случай на извънредна ситуация, например в случай на недостиг на сертифицирани от ЕС лекарства за ваксиниране на населението, изтъкна ТАСС.

Унгария прояви интерес към Sputnik V, дори изпрати специалисти за участие в тестовете в Русия. Впоследствие обаче Будапеща обяви, че ще купува ваксини чрез механизма за доставки на ЕС.

Фон дер Лайен подчерта, че в момента две американски ваксини са сертифицирани в ЕС - на Pfizer и Moderna. ЕС е подписал договори с тях за доставка на до 760 милиона дози, което е "достатъчно за ваксиниране на 380 милиона души, или три четвърти от населението на ЕС". Този обем обаче може да бъде доставен напълно до края на 2022 г.

Коментирайки съобщението на Pfizer за неспособността на компанията да изпълни всички поръчки, направени в срок през следващите месеци, и съответно намаляването на първите пратки наполовина, Фон дер Лайен каза: "Първият етап е винаги труден, изправени сме пред липса на капацитет и проблеми с логистиката, но по-късно ние с нетърпение очакваме да компенсираме пропуснатото време."

Председателят на ЕК също така съобщи, че ЕС вече е поръчал 2,3 милиарда дози ваксина от шест западни производители: Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, CureVac, AstraZeneca, Sanofi - GSK, от които първите две вече са получили сертификат за доставка в ЕС.

"В дългосрочен план тези ваксини ще могат да получават не само държавите от ЕС, но и страните партньори", каза Фон дер Лайен.

Междувременно БТА предаде, че Европейската агенция по лекарствата със седалище в Амстердам е готова до края на януари да одобри ваксината на AstraZeneca.

Агенцията уточни, че оценява успоредно и препарата, предлаган от производителя Janseen (компания на Johnson & Johnson).

Наред с това Европейската агенция по лекарствата съобщи, че разрешава да бъде извличана шеста доза от флаконите с ваксината на Pfizer, сега действащият регламент е за пет дози.

Агенцията уточнява, че е внесла допълнения в указанията за използване на препарата. Пояснява се, че извличането на шеста доза е възможно със спринцовки с дълбоко дъно. Препоръчва се извличането на допълнителната доза само от един флакон, както и да не бъде смесвано съдържанието от различни флакони.