Повече от половината от жителите на северния италиански град Бергамо са развили антитела срещу коронавирус, съобщиха здравните власти като се позоваха на данни от проучване, предаде Ройтерс.

От 9965 местни граждани, на които са правени кръвни тестове в периода 23 април - 3 юни, 57 на сто имат антитела, което означава, че са били в контакт с коронавируса.

Градските здравни власти уточниха, че проучването е "достатъчно широко", за да е надежден показател колко хора са били заразени в Бергамо, станал епицентър на заразата в Италия.

Антитела са открити в повече от 30 на сто от 10 404 медицински лица, които са били тествани, макар да се смята, че те са много по-рискова група от останалите хора.

В разпространен в началото на май доклад, националният статистически институт ISTAT отбеляза, че броят на смъртните случаи в Бергамо през март е бил с 568 процента по-висок, в сравнение със средния брой през периода 2015-19 г. Това прави този италиански град мястото с най-много жертви на заразата.

Тъй като болниците в Бергамо скоро бяха претоварени с болни, а моргите не можеха да поберат починалите, конвоите от военни камиони, които откарваха труповете, станаха смразяващ символ на глобалната пандемия, отбелязва Ройтерс.

Провинция Бергамо е регистрирала 13 609 случаи на коронавирус, показаха вчера официални данни.

ISTAT и здравното министерство са предприели национална кампания за кръвно тестване, целяща да изследва представителна извадка от около 150 00 души, за да се разбере мащабът на епидемията в Италия.

Италия е регистрирала близо 34 000 смъртни случаи, а потвърдените случаи на зараза са 235 000.

В региона на Ломбардия, който включва Бергамо, са регистрирани 16 000 починали.