Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че до 70% от населението на страната - около 58 милиона души - може да се заразят от коронавируса. Меркел направи страховитата прогноза на пресконференция в сряда, 11 март, която даде с министъра на здравеопазването Йенс Шпан.

Канцлерът каза, че тъй като няма намерено лечение, фокусът ще падне върху забавянето на разпространението на вируса. "Трябва да печелим време, за това става въпрос", обясни Меркел.

Канцлерът съобщи, че германското правителство ще задели 1 милиард евро в борбата срещу коронавируса. Отделно със 145 милиона евро Германия ще участва във финансирането на международната инициатива Cepi за разработване на нови ваксини, предаде Дойче веле.

Меркел обърна внимание на личната отговорност на всички граждани да пазят себе си и другите хора.

"Нашата солидарност, нашият здрав разум и нашите сърца /.../ са подложени на изпитание и аз се надявам, че ние ще издържим този тест", добави германският канцлер.

Меркел благодари на здравните работници и на местните власти за техните усилия по възпиране на вируса. Тя изрази и "дълбокото съчувствие" на Германия към хората на Италия, които в момента изпитват несгодите на строга карантина. Канцлерът подчерта също важността на "координиран подход" в рамките на ЕС за борба с пандемията, включително и с цел облекчаване на икономическите последствия, които тя ще има. Във връзка с това Меркел заяви, че Германия може да премахне ограниченията за нови държавни заеми.

В страната междувременно бе потвърди трети смъртен случай, свързан с коронавирус, в тежко засегнатия от епидемия район Хайнсберг в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Първият смъртен случай в страната беше на 89-годишна жена, която почина в град Есен, вторият - на 78-годишен мъж с предшестващи здравни усложнения, починал в Хайнсберг.

Към момента Германия е регистрирала 1296 вирусоносители, според данни, публикувани от Института "Робърт Кох" (RKI) за контрола над болестта късно във вторник. Президентът на института Лотар Вилер заяви, че изследователите не вярват да има значителен брой неоткрити случаи в страната.

В сряда градските власти в Берлин забраниха всички събития с повече от 1000 участници до края на Великденските празници.

"Коронавирусът продължава да се разпространява. В такава фаза общественият живот трябва да бъде ограничен", заяви здравният министър на града Дилек Калайчи, цитиран от Би Би Си. "Разпространението на коронавируса може да се забави чрез намаляване на обществените събития. В началото на епидемия такова ограничение е важно."