Стотици протестиращи блокираха главния вход към международното автомобилно изложение във Франкфурт, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Демонстрантите бяха в бели облекла и държаха табели с искания "да се изключат автомобилните компании" и надписи като "улицата е окупирана - сега е повратната точка за транспорта".

Снимка: AP/БТА

Екоактивистите критикуват автомобилостроителите, че бягат от отговорността си за замърсяването на въздуха.

Целта е да се наруши провеждането на изложението с мирни блокади, казаха организаторите.

Снимка: AP/БТА

"Заемаме ясна позиция срещу разрушителната транспортна система, която продължава да е представлявана от най-голямото автоизложение в света", казаха те.

В протеста се включиха и стотици колоездачи

Снимка: AP/БТА

Според организаторите вчера около 25 000 души са се събрали пред изложението, а според полицията те са били 15 000.

Снимка: AP/БТА

ЕС обмисля данъци

Вчера финансовите министри на страните от ЕС обсъдиха данъчното облагане в областта на енергетиката като част от общите усилия за борба с климатичните промени, по време на неформална среща във финландската столица Хелзинки, предаде ДПА.

"Енергийните данъци може да допринесат за постигането на нашите климатични и енергийни цели", заяви на пресконференция след преговорите финландският финансов министър Мика Линтиля, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Той добави, че някои министри са подчертали, че енергийните данъци "не са единственият начин" за борба с климатичните промени.

Финландия обяви борбата с промените в климата за важна цел по време на шестмесечното си председателство и се бори ЕС да поеме водеща роля в климатичната политика, като поеме ангажимент за постигане на въглеродна неутралност до 2050 година.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви пред медиите, че преразглеждането на директивата за енергийните данъци, приета през 2003 г., ще бъде част от програмата на новата Европейска комисия. Необходимо е тя да бъде актуализирана, подчерта той.

По време на срещата на министрите са обсъждани данък върху авиокомпаниите, подобряване на енергийната ефективност и популяризиране на използването на възобновяеми енергийни източници, добави Домбровскис.