Стотици души се събраха в полския пристанищен град Гданск пред ковчега на убития либерален кмет Павел Адамович, който бе изложен в музея на движението "Солидарност", което помогна за свалянето на комунизма в Полша, предаде Ройтерс.

Ковчегът на Адамович бе увит в червения герб на Гданск докато около 2500 души по данни на полицията стояха на опашка в ледения вятър, за да отдадат последна почит. Пред музея бяха наредени свещи във формата на огромно сърце.

Снимка: АР/БТА

Адамович бе критик на управляващата партия "Право и справедливост" и антиимиграционната й политика. Той беше намушкан в неделя вечерта по време на благотворително събитие и почина на следващия ден.

Полицията задържа най-малко 10 души през последните дни заради призиви в социалните медии към убийство и прояви на агресия, отправени след смъртта на Адамович.

Павел Адамович беше един от 11 полски кметове, на които бяха издадени фалшиви смъртни актове от крайнодясна групировка през 2017 г., след като подписаха декларация, че ще приемат бежанци противно на правителствената антимигрантска политика.

След убийството на Адамович подкрепата за "Право и справедливост" падна до 30 процента спрямо 33 процента през ноември според анкета на "Кантар Милуорд Браун" за в. "Газета виборча". Най-голяма опозиционна група "Коалиция Обивателска" е с 25 процента подкрепа.