Хиляди полицаи от силите за сигурност в Индия са командировани в град Айодхя. Училищата там са затворени, а контролни пунктове бяха поставени и около сградата на Върховния съд в Делхи. Причината е решение на Върховния съд, с което се позволява създаването на хиндуистки храм на мястото на разрушен през 1992 година. 

Властите смятат, че решението на Върховния съд ще сложи край на години спорове и насилие заради разрушаването на джамията от 16-и век от 200 000 хиндуистки националисти. Нападението доведе до най-тежките прояви на насилие в Индия от независимостта от 1947 година. Убити бяха около 2000 души, предимно мюсюлмани.

Още снимки вижте тук >>>

Десет години по-късно опожаряването на влак от Айодхя предизвика смъртта на 59 хиндуистки националисти и това разпали нови размирици, завършили с около 1000 убити.

През 2010 г. съдебно решение раздели терена с площ 1,1 хектар между двете религиозни общности, главно в полза на хиндуистите, което не позволи да се сложи край на конфликта.

Поклонниците чакат с нетърпение построяването на спорния храм. Те вече са на мястото и изпълняват ритуали - потапяния на брега на река Сариу в Айодхя, Индия.

Върховният съд на Индия, който се произнесе в полза на индуистки храм на спорната религиозна земя в северната страна на страната, разпореди алтернативна земя да бъде предоставена на мюсюлманите за изграждане на нова джамия. Решението бе посрещнато негативно от мюсюлманската общност. 

Решението на индийския ВКС е победа на националистическото правителство на премиера Нарендра Моди. Преди обявяването на решението на Върховния съд властите засилиха мерките за сигурност в цялата страна, а премиерът призова населението към спокойствие и постави полицията в повишена готовност.