Стотици хора се събраха днес пред притежавания от Бруней лондонски хотел Дорчестър в знак на протест срещу ново законодателство, основаващо се на шериата и предвиждащо смъртно наказание за хомосексуализъм, прелюбодейство и изнасилване, предаде Ройтерс и БТА.

Бруней, бивш британски протекторат с предимно мюсюлманско население от 400 000 души, защитава правото си да прилага шериата, който наказва содомията, прелюбодействието и изнасилването със смърт, включително умъртвяване с камъни, а кражбата - с ампутация.

Новите закони, елементи от които за първи път бяха приети през 2014 година, предизвикаха международно недоволство.

Държавната инвестиционна агенция на Бруней притежава хотелската група Дорчестър кълекшън (Dorchester Collection).

Протестиращите в Лондон развяваха знамена с цветовете на дъгата, отбелязва Асошиейтед прес.

ООН заяви в сряда, че Бруней нарушава човешките права като прилага шериата.

Оксфордският университет съобщи днес, че ще преразгледа почетното звание, което е присъдил на султана на Бруней след критиките срещу новите закони в страната.

Университетът уточни, че споделя "международното отвращение", което е предизвикал законът и ще преразгледа решението си от 1993 година да присъди почетна титла по гражданско право на султана Хасанал Болкиах.

Световноизвестни личности като американският актьор Джордж Клуни, британският певец Елтън Джон и телевизионната водеща от САЩ Елън де Дженерис подкрепиха световен бойкот на 9-те хотела, свързани със султана.