Между 200 и 300 мигранти, кандидати за убежище и хора без документи за самоличност направиха опит снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди-франсез", за да поискат от управителя да им организира среща с вътрешния министър Кристоф Кастанер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Към 21 ч. местно време малка снощи група мигранти направиха опит да нахлуят в театъра, където се играеше пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, но бяха изтласкани от охраната. Малко по-късно към тях се присъединиха още 200 мигранти, главно от африкански страни на юг от Сахара, и отново се опитаха да проникнат в прочутия парижки театър и да прекъснат представлението, добавя АФП. Много бързо на място дойде полиция, пусна граната със сълзотворен газ и обкръжи мигрантите.

Целта им е била да стигнат до управителя на театъра Ерик Руф и да поискат от него да им организира среща с вътрешния министър Кристоф Кастанер. "Дойде ми до гуша. Тук съм, за да поискам уреждане на документи", каза 35-годишният Абдулай, готвач от Мали, който няма документи за самоличност и работи на черно във Франция от 2011 г.

"Искам документи и място, където да спя", каза 32-годишният суданец Абдала, който е пристигнал във Франция преди две години и спи на улицата, под един мост, добавя АФП.