Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че е спешно да се извърши инспекция от страна на Международната агенция за атомна енергия в ядрената централа "Запорожие" в Украйна, която е под руски контрол и около която ударите и сблъсъците се умножават, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Централата, която е най-голямата в Европа, беше превзета в началото на март от руските сили.

"Това представлява сериозна заплаха за сигурността, което увеличава рисковете от ядрени инциденти и аварии. Спешно необходимо е да се разреши инспекция от страна на МААЕ и да се постигне изтеглянето на всички руски сили от обекта", заяви Столтенберг по време на пресконференция.

Същевременно украинският министър на вътрешните работи Денис Монастирки каза, че Украйна трябва да се подготви за всички сценарии в ядрената централа, предаде Франс прес.

Москва и Киев се обвиняват взаимнно за ударите по централата.

"Никой не можеше да предвиди, че руските военни ще стрелят по ядрените реактори с помощта на танкове. Това е невиждано нещо", каза Монастирски по време на посещение в град Запорожие, който се намира на около 50 километра от ядрената централа.

Там министърът присъства на учения за оказване на първа помощ в случай на ядрен инцидент. След това той заяви: "Трябва да се подготвим за всички възможни сценарии" и обвини Русия, че е терористична държава. "Докато Русия контролира ядрената централа в Запорожие, има големи рискове", каза той.

В ученията се включиха десетки украински спасители и служители на служите за извънредни ситуации. С газови маски и защитни екипи с дозиметри, те се обучаваха да евакуират ранени и да чистят превозни средства, които са били "замърсени" в резултат на ядрена авария.

Според ръководителя на украинския ядрен оператор "Енергоатом" Петро Котин има до 500 руски военни, както и петдесетина военни превозни средства, сред които и блиндирана техника и танкове в пределите на централата.

"Най-лошото е, че през последните две или три седмици те (руснаците - бел. ред.) разположиха тези превозни средства в залата с машините в звено едно и две, където се произвежда електричеството", каза Котин, който е бивш директор на ядрения обект.