Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави българските военнослужещи по повод празника, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

"Позволете ми най-напред да отдам почит на всички мъже и жени в униформи в България в този ден, в който се чества храбростта и важността на Българската армия и военнослужещите. Свидетели сме как в целия Алианс и в България военнослужещите имат ключова роля като подкрепят усилията на обществото в битката срещу кризата с коронавируса. Здравните служби са на фронтовата линия в битката, но военнослужещите им помагат с полеви болници, граничен контрол, дезинфекция на обществени мста, както и свъздушен транспорт, с транспортирането на оборудване", е заявил Столтенберг, цитиран от пресцентъра на МО.

"Бих искал да ви поздравя за цялостния ви принос към мисиите и операциите на НАТО, както и за това, че сега инвестирате повече в отбрана. Всичко това се оценява високо и допринася за общата сила на НАТО и за факта, че сме заедно в усилията за предотвратяването на конфликт", е подчертал генералният секретар на НАТО.

"Съюзниците от НАТО оказват подкрепа един на друг, НАТО координира тези усилия. Например, България се възползва от способностите ни за транспортирането по въздуха на важно медицинско оборудване, което помага в битката с COVID-19. Така военнослужещите подкрепят здравните институции. Прекрасно е да видим такова тясно сътрудничество", е добавил Йенс Столтенберг.

Организацията на Северноатлантическия договор е поздравила българските военнослужещи по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия и като е споделила поздрава на Постоянната делегация на Република България в НАТО в социалните мрежи.

Специален поздрав към българските военнослужещи е отправило в социалните мрежи и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа като акцентът е поставен върху приноса на България към операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" и към сигурността на Черноморския регион.

Поздравления към Българската армия са публикували още и Съюзното сухопътно командване на НАТО в Измир и Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол.