Експлозиви са били открити в камиона, с който вчера беше извършено нападение в центъра на Стокхолм, съобщи шведската телевизия СВТ, цитирана от Ройтерс, ТАСС и БТА. Телевизията пък се позовава на полицейски източници.

Началникът на Шведската полиция по сигурността обаче каза пред телевизия ТВ4, че не може да потвърди информацията за открит експлозив в камиона, предаде Ройтерс.

Говорителят на полицията Ларс Бистром пък каза, че няма практика полицията да коментира какво е конфискувала. Така той нито потвърди, нито отрече медийните твърдения за експлозиви в камиона, отбелязва Асошиейтед прес.

По-рано днес полицията каза, че задържаният във връзка с атентата вчера вечерта мъж, най-вероятно е шофьорът на камиона, прегазил минувачи и врязал се в търговски център в Стокхолм. В нападението загинаха 4 души, а 15 бяха ранени.

Шведският прокурор Ханс Ирман каза, че задържаният е бил официално идентифициран като заподозрян за извършване на убийство от терористични подбуди, насочвайки откраднат камион към множество пешеходци, убивайки 4 души и ранявайки 15 души, предаде Асошиейтед прес.

Прокурорът каза, че арестуваният ще се яви в съда най-късно до вторник на обед, за да бъде постановено дали ще бъде продължена мярката му за задържане под стража или ще бъде освободен.

Според шведски медии задържаният е узбекистанец на 39 години, за когото се твърди, че симпатизирал на "Ислямска държава". Засега никой не е поел отговорност за нападението.