Италия отново направи задължително носенето на предпазни маски на открито в цялата страна в опит да ограничи ръста на инфекциите от COVID-19, съобщи италианското здравно министерство, цитирано от Ройтерс.

След овладяването на епидемията чрез въвеждане на строга карантина между март и май сега Италия е изправена пред траен ръст на новите случаи през последните два месеца. През последната седмица страната съобщаваше за над 2400 новозаразени дневно, показват данни на Ройтерс.

Указът, въвеждащ задължително носене на маски на открито, вероятно ще влезе в сила от утре, съобщи правителствен източник, допълва БТА.

Няколко италиански области, включително Лацио, около столицата Рим, вече направиха носенето на маски задължително.

Италия е регистрирала най-голям брой починали от COVID-19 в континентална Европа с над 36 000 потвърдени смъртни случая от началото на епидемията на 21 февруари.

Дневният прираст на новозаразени в момента в Италия обаче е много по-нисък от този в други големи европейски страни като Франция, Испания и Великобритания.

Италианското правителство прие също указ за удължаване на извънредното положение заради COVID-19 до 31 януари. Първоначално се предвиждаше то са приключи в средата на октомври.

Извънредното положение дава по-големи правомощия на централното правителство, което улеснява властите да заобикалят бюрокрацията, възпрепятстваща процеса за вземане на решения.

Италия регистрира 3678 нови случая на зараза с коронавируса за последните 24 часа, съобщава министерството на здравеопазването в страната. Така за пръв от април случаите на коронавирус в Италия за денонощие надхвърлят 3000, предаде Ройтерс.

Днес има и 31 смъртни случая, свързани с COVID-19 спрямо 28 вчера, като това е много по-малко в сравнение с пика на пандемията в Италия през март и април.

Италия беше първата страна в Европа, която беше ударена от COVID-19, и смъртността там е на второ място на континента; преди нея по този показател е само Великобритания.

По официални данни, от началото на епидемията в Италия през февруари са починали 36 061 души, а общият брой на регистрираните случаи на коронавирус е 333 940.

Благодарение на една от най-строгите карантини в света до лятото италианското правителство успя да овладее разпространението на заразата, отбелязва Ройтерс.

През последните два месеца обаче броят на новите случаи постепенно се увеличи, но въпреки това в Италия има много по-малко инфекции на денонощие, отколкото на други места в Европа като Франция, Испания и Великобритания, които регистрират ежедневно хиляди повече случаи.

За последно Италия отчете над 3000 случая на 24 април. Тогава, само няколко седмици преди правителството да разреши на барове, ресторанти и магазини отново да отворят, бяха регистрирани 3022 случая на зараза. Същия ден починаха около 420 души.

Гръцките здравни власти съобщиха днес, че през последното денонощие в страната са потвърдени 407 нови случая на коронавирусна инфекция, като 25 от тях са при пристигащи от чужбина, съобщава в. "Катимерини".

Общият брой на потвърдените случаи в страната достигна 20 947 души, като 55,9 процента от тях са мъже.

Националната служба за обществено здраве съобщи, че през последните 24 часа са починали четирима пациенти, с което общият брой на жертвите е нараснал на 424.

Осем души остават интубирани в интензивни отделения, а 232 души са напуснали интензивните отделения.

Досега са направени общо 1 379 036 теста.