Движението по големите жп линии в Германия бе прекъснато, а регионалните влакове се движат при силно нарушен график днес заради предупредителни стачки на машинистите, които искат да окажат натиск върху работодателя си при преговорите за заплатите, обяви Дойче бан (Deutsche Bahn), цитирана от ДПА и Франс прес.

Всички междуградски влакове останаха в депата си тази сутрин, след като членовете на синдиката на заетите в жп транспорта обявиха стачка.

Всички междуградски влакове останаха в депата си тази сутрин, след като членовете на синдиката на заетите в жп транспорта обявиха стачка

Снимка:АР/ БТА

Дойче бан предупреди, че закъсненията и анулиранията ще продължат през целия ден.

Преговорите между Дойче бан и синдикатите, които настояват за повишение на заплатите на 160 000 служители със 7,5 на сто, приключиха без споразумение през уикенда.

"Работодателят представи предложения, които не отговарят на исканията на нашите членове", заяви преговарящата от синдиката на железничарите Регина Руш-Цаймба.

Дойче бан пък обяви в комюнике, че стачката е "напълно безполезна, защото предложенията на компанията са атрактивни и отговарят на основните искания".

Дойче бан е поканила синдикатите за нови преговори днес следобед, уточни ДПА.