Законът за военния бюджет на САЩ за финансовата 2019 година, подписан вчера от президента Доналд Тръмп, предвижда средства за редица мерки, насочени към военно "възпиране на Русия", отбелязва в. "Комсомолская правда", цитиран от БТА. Американското министерство на отбраната ще получи "безпрецедентните 716 милиарда долара", изтъква руският ежедневник.

Сред мерките за военно възпиране на Москва той откроява "продължената забрана за сътрудничество между Пентагона и руското министерство на отбраната", но прави уговорка, че тя не засяга диалога между военните и каналите за спешна връзка.

Новият закон също така дава възможност за редица партньори и съюзници на САЩ да се правят изключения в сферата на антируските санкции с оглед да се гарантира националната сигурност на тези страни. За това настояваше шефът на Пентагона Джеймс Матис - той увери Конгреса, че за Вашингтон ще е полезно да проявява гъвкав подход към подобни проблеми, посочва "Комсомолская правда".

САЩ освен това ще отпуснат на Украйна военна помощ за 250 милиона долара, включително чрез доставки на смъртоносни отбранителни оръжия, допълва изданието.

Белият дом не съобщава на сайта си колко точно средства ще се изразходват за противодействие срещу Русия във военната сфера, пише в. "Ведомости". През 2018 г. за действия срещу "руската агресия" в отбранителния бюджет на САЩ бяха предвидени над 5 милиарда долара, припомня руският всекидневник.

За "възпиране на инициативи" в Европа предишният бюджет отпусна 4,6 милиарда долара, включително 100 милиона за повишаване на отбранителната способност на балтийските страни, добавя "Ведомости".

В текста на новия закон се споменават няколко мерки за борба с влиянието на Русия, изтъква и седмичникът "Аргументи недели".

"В САЩ например ще бъдат приети на въоръжение нови типове ядрени заряди с малка мощност. Освен това ще се финансира присъствието на американски военни в Източна Европа. Посочва се също, че Вашингтон смята да подпомага съюзниците си, включително на територията на Украйна. Документът информира още, че се замразява Договорът за открито небе, сключен по-рано с Руската федерация" и много други държави, изброява изданието.

Канадската компания "Пи Джи Дабъл Ю дифенс текнолъджис" ще достави на Украйна снайперистки пушки Ел Ар Ти-3 за 770 милиона долара. Това заяви пред украинска телевизия собственикът на фирмата Рос Спагръд, пише в. "Известия", като се позовава на канадското издание "Отава ситизън".

Канадското министерство на външните работи отказа информация за сделката, но стана ясно, че миналата седмица тя е била одобрена, се казва в материала.

На 25 юли се разбра, че Пентагонът е отпуснал над 300 милиона долара за производство на преносими противотанкови ракетни комплекси "Джавелин" за няколко страни, включително Украйна. През декември Държавният департамент на САЩ официално потвърди намеренията на Вашингтон да доставя оръжия на Украйна. Руското външно министерство разкритикува решенията на САЩ и други държави за оръжейни доставки за Киев с мотива, че това може да изостри ситуацията в Източна Украйна, припомня "Известия".

Канадските партньори на Украйна вече дори не крият, че доставят на Киев безспорно нападателни оръжия - крайно трудно е те да се разглеждат като отбранителни, коментира изданието "Военное обозрение".