Адвокатът Сърджан Алексич от Ниш съобщи днес за Танюг, че Сърбия ще съди НАТО не само за бомбите с обеднен уран, използвани при бомбардировките на НАТО през 1999 г., но и за използването на касетъчни бомби при въздушните удари над Ниш.

Кантората на Алексич заедно с италианския адвокат Анджело Фиоре Тарталя внесоха през януари във Висшия съд в Белград първия иск за обезщетение от името на сръбски гражданин, разболял се от рак предполагаемо в резултат на бомбардировките над Сърбия с обеднен уран. Адвокатите планират и други искове на същото основание.

Алексич каза, че в Ниш с касетъчни бомби са били бомбардирани цивилни обекти като пазари и болници, при което са загинали около 20 души и също толкова са били ранени.

Тарталя, който за нуждите на съдебния спор срещу НАТО се регистрира в Адвокатската камара в Ниш, вчера се срещна в Руския дом в Белград с адвоката Горан Петрониевич, бивш съдия в Окръжния съд в Белград, който през 2000 г. произнесе осъдителна присъда срещу ръководни лица в НАТО.

Присъдата по-късно беше отменена, а след това с решение на държавата бе оттеглено и обвинението, а съдебният процес - прекратен, но голямото количество доказателства по това дело ще бъдат използвани в спора с НАТО.

Петрониевич посочи, че при процеса срещу НАТО е установено, че само материалните щети, нанесени при бомбардировките над Сърбия, възлизат на 120 милиарда долара, а нематериалните, изразяващи се в човешки живот, страдания и болести, са неизмерими.

Петрониевич оглавява формирания неотдавна Център за възстановяване на международното право, който ще оказва помощ на Алексич и Тарталя във връзка с исковете срещу НАТО. Центърът бе основан по инициатива на съдии, адвокати, обществени дейци и специалисти по международно право и е с международно участие.