Хиляди сърби участваха днес в молитвено шествие в Белград в защита на религиозните и други права на сръбските малцинства в съседните страни, отзовавайки се на апел на Сръбската православна църква, предаде Асошиейтед прес.

Вижте снимки >>

Снимка: АР/БТА

Православни свещеници поведоха процесията през центъра на Белград до храма "Св. Сава", един от най-големите православни храмове в света, за да се помолят за "страдащите" сърби в Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Хърватия и други страни на Балканите.

Снимка: АР/БТА

Демонстрантите носеха икони, хоругви и плакати, един от които гласеше: "Време е за Божия справедливост".

Снимка: АР/БТА

Във фокуса на протеста беше приетият миналия месец в Черна гора закон за религиозните права. Сръбските националисти обявиха, че този закон, влизащ в сила от днес, ще доведе до конфискация на собствеността на Сръбската православна църква в Черна гора. Черногорските власти многократно отричаха това.

Сръбските националисти използваха подобни твърдения за "онеправдани" сръбски малцинства, за да разпалят кървавите войни, довели до разпадането на Югославия през 90-те години, припомня Асошиейтед прес.

Черногорският Съвет за национална сигурност съобщи днес, че страната "остава сигурна въпреки подривните действия отвътре и в непосредствено съседство", очевидно имайки предвид Сърбия.

Според черногорския закон всички религиозни общности трябва да представят доказателства за собственост върху имуществото си преди 1918 г., когато Черна гора стана част от Сърбо-хърватско-словенското кралство, по-късно Югославия, а Черногорската православна църква бе премахната.

Черна гора се отдели от Сърбия през 2006 г., но близо 30 процента от населението й от 620 000 души се самоопределят като сърби и желаят по-близки връзки с Белград. С присъединяването си към НАТО страната са отдалечи още повече от традиционния славянски и православен съюзник Русия.

Хиляди сърби в Черна гора, водени от Сръбската православна църква и от пропагандата на сръбската държава, организираха ежедневни протести с настояване за анулиране на закона.

Около 800 публични личности от региона, включително писатели, правни експерти, актьори, опозиционни политици и историци, подписаха петиция против сръбската намеса във вътрешните работи на Черна гора. В петицията се казва, че Сръбската православна църква и официален Белград действат за "дестабилизация" на черногорското прозападно правителство и застрашават независимостта на Черна гора.