Спряха корабите по Рейн, водата в реката е критично малко. Редица компании са спрели работа, кораби са на пристан, открити са отломки от кораби и дори бомба от Втората световна война. И всичко това става факт, след като река Рейн достигна днес най-ниското си ниво в историята заради липсата на дъжд в Германия от месеци, предаде Франс прес.

С измерените в Кьолн 77 сантиметра бе подобрен предишният рекорд от 81 см за най-ниско ниво на водата от 2003 година, според общинския оператор за пречистване на води (StEB) в този град от провинция Северен Рейн-Вестфалия. Дъждовете, които се очакват през следващата седмица, няма да са достатъчни, за да се повиши нивото на водата в реката.

Рекордни или близки до рекордните ниски нива бяха измерени и на някои други места по поречието на реката.

Ситуацията вече има и икономически последици - корабите не могат повече да се движат, а река Рейн е важна речна транспортна артерия за много икономически сектори в Германия, Франция, а също и в Холандия.

Дори малката лодка, която превозва туристи до двореца Пфалцграфенщайн, разположен на малък остров на Рейн, е спряла да плава, според местните медии.

Друго последствие е, че енергийната компания Ер Ве Е (RWE) не може да снабдява топлоелектроцентралата в Хам с въглища. Корабите не са в състояние да превозват обичайните товари.

Екстремните температури през юли и август бяха особено опустошителни за пасищата и нивите със зърно.

Увехнали слънчогледи, яркожълти зърнени поля: германските земеделци очакват след 4 месеца суша спад от 20 процента на годишната реколта.

Четиринайсет от шестнайсетте федерални провинции на Германия обявиха в края на август, че проявяват интерес към федералната програма за компенсация на земеделците, което рядко се случва в такива големи мащаби в силно децентрализираната страна.