Компанията, която помага за разчистване на остатъците от срутилия се мост в Генуа, е отстранена от проекта заради подозрения за сговор с мафията, съобщи днес италианската полиция за борба с мафията, цитирана от ДПА и БТА.

Базираната в Неапол фирма "Текнодем", управлявана от тъщата на осъдения член на Камората Фердидандо Варлезе, спечели през февруари конкурса за подизпълнител за 100 000 евро.

Кметът на Генуа Марко Бучи, който също е натоварен с реконструкцията на моста, каза в изявление, че решението за отстраняване на "Текнодем" от възстановителните дейности и за прекратяването на договора с фирмата доказва ефективността на контрола върху мафията.

Организираната престъпност в Италия има дълга история на проникване в доходоносния сектор на обществените поръчки, където компании й помагат в прането на пари.

Полицейската заповед от днес бе обявена точно девет месеца след трагедията с моста "Моранди". Железобетонната конструкция се срути на 14 август м.г. по време на буря, като отне живота на 43 души.

Властите обещаха бързо да възстановят моста, но процесът се забави поради бюрократични и технически трудности, включително откриването на токсичен азбест в останките от срутилия се мост.

Припомняме, че мостът "Моранди", който се срути на 14 август 2018-а в Генуа, отнесе десетки автомобили и причини смъртта на повече от 30 души.