Чешките власти разследват действията на имиграционната полиция, след като митнически служители държаха няколко часа на летището в Прага 140 туристи по подозрение в подправени тестове за коронавирус, предаде ДПА.

Туристите, които вчера пътували през летище "Вацлав Хавел", са заподозрени, че са фалшифицирали удостоверенията си за направен тест. Затова, преди да бъдат допуснати да влязат в Чехия, те били принудени да се изследват още веднъж.

Външният министър Якуб Кулханек обяви днес разследване по случая, което ще установява дали има нередности в действията на полицаите.

Туристите, почти всички от които са чехи и предимно семейства с деца, се прибрали от почивка в Тунис с два самолета.

Според туроператорите те били тествани в Тунис от чешки лекар, съгласно чешките стандарти, преди да се качат на полета обратно към дома.

Имиграционната полиция заяви, че превантивната мярка е била необходима, тъй като има многократни случаи на туристи, които пристигат с фалшиви удостоверения за направен тест.

Това обаче е първият случай, когато не отделни пътници, а всички пътници на даден полет, са били принудени да си направят нов тест, отбелязва ДПА.