"Надяваме се, че планираният график в споразумението ще бъде спазен и че Гилад Шалит ще се върне у дома във вторник" паралелно с освобождаването на първия контингент палестински затворници, заяви високопоставен представител, пожелал да остане анонимен, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

На 11 октомври след няколко години очакване Израел и Хамас се разбраха Шалит, който е в плен на палестинското ислямистко движение, да бъде разменен за палестинци, държани в израелски затвори.

Посредникът на премиера по въпроса Давид Меидан трябва да пристигне утре вечер в Кайро, за да уточни последните подробности по предаването на затворници с Хамас от посредника на египетските власти", съобщи израелското обществено радио.
Според него затворническите власти ще публикуват в събота вечерта или неделя сутринта списъка със затворници, които трябва да бъдат освободени, за да може организации или роднини на жертви на атентати да внесат евентуално искове във Върховния съд. Той ще има 48 часа, за да се произнесе по тях.

Едва след края на тази процедура ще бъде да бъде извършена размяната.

Досега най-висшата съдебна инстанция в Израел никога не се е възпротивявала на споразумение за размяна на затворници, сключено от правителството.

Според израелското военно радио Гилад Шалит може да бъде прехвърлен от Газа или Египет към Израел с хеликоптер във военна база, където ще го очакват членовете на семейството му. Там той ще бъде подложен на първи медицински преглед преди да се върне у дома в Северен Израел.

Шефът на германското разузнаване Ернст Урлау потвърди днес в телевизионно предаване, че негови агенти са помогнали да се договори планираната размяна на затворници между Израел и Хамас, предаде ДПА. Според Урлау Федералната служба за разузнаване (БНД) със своите неговите висококвалифицирани и опитни служители, които познават добре Близкия изток, е итрала поддържаща роля.

Гилад Шалит, който навърши през август 25 години, бе пленен на 25 юни 2006 г. на израелска територия, близо до границата с ивицата Газа, от бойци от три палестински групировки, сред които Хамас.