Украинските специални части щурмуваха сградата на банковия клон в Киев, където посетител заплаши да взриви бомба, предаде ТАСС. Мъжът, който заплашваше с експлозия и държеше за заложничка началничката на банковия клон, е задържан.

Специалната операция беше излъчвана на живо от телевизия "112 Украйна".

Украинският зам.-министър на вътрешните работи Антон Герашченко съобщи във Фейсбук, че "терористът е заловен жив и взрив не е имало". Няма други пострадали хора.

Снимка: БТА/АР

Нападателят е идентифициран като 32-годишния узбекистанец Сухроб Каримов. Той настоявал да говори с журналисти.

Служители на специалното подразделение "Алфа", които са задържали мъжа и са направили оценка на ситуацията на място, са потвърдили, че у него е имало компоненти и инструменти, свидетелстващи за възможно наличие на взривно устройство и възможност за активирането му, съобщи по телевизия "112 Украйна" представител на Украинската служба за сигурност. По-рано бе съобщено, че нападателят е "психически неуравновесен".

В момента на мястото работят сапьори.

Специалните части са нахлули в помещението, докато Каримов давал интервю на журналисти от три телевизионни канала.

Снимка: БТА/АР

Тепърва ще се установява дали у нападателя е имало истинско взривно устройство, което е можело да нанесе щети на хора, уточни зам.-министър Герашченко. Ако не е имал истинско взривно устройство, може да получи минимум шест години затвор за лъжливо съобщение за залагане на експлозиви и опит за атентат. Ако устройството е било истинско и е можело да убие хора, тогава извършителят може да получи и доживотен затвор, посочи Герашченко.