Парламентът на Грузия възобнови работата си, след като в ранния следобед спецчасти освободиха силово входовете на сградата, блокирани от демонстранти. Няма данни за пострадали, задържани обаче са десетки. Председателят на парламента върна символично на опозицията катинара и веригите, с които беше заключен централният вход на зданието, с думите, че в Грузия никой не може да организира преврати, съобщи БНТ.

Снимка: AP/БТА

За да освободи окупираната от снощи от протестиращи сграда на Парламента, полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ. Демонстрантите имаха 30 минути да освободят входовете доброволно. След изтичането им спецчастите бяха задействани.

Около час по-късно, въпреки оказаната сериозна съпротива, грузинските депутати се върнаха на работните си места.

Снимка: AP/БТА

От демонстранти беше освободен и част от един от основните булеварди в Тбилиси - Шота Руставели.

Акцията на опозицията продължи на изградената близо до Парламента сцена, с речи на част от лидерите ѝ и под зоркия поглед на служителите на реда.

Снимка: AP/БТА

До поредната политическа криза се стигна след провал на депутатите да гласуват промени в Конституцията миналата седмица. Те трябваше да позволят преход от смесена към пропорционална система за гласуване, която да се използва по време на парламентарните избори, планирани за октомври 2020 година. За да мине предложението, бяха необходими гласовете на 113 от общо 150 депутати. За промяната обаче гласуваха 101. Въздържаха се представители на управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия". Това доведе и до мащабния антиправителствен митинг снощи, в който участваха повече от 20 хиляди души.

Снимка: AP/БТА

"Много прости искания - преминаване към пропорционална система на гласуване и незабавни парламентарни избори, защото това правителство изгуби легитимността си да управлява. Това е", заяви Сергей Капанадзе - опозиционен лидер.

Снимка: AP/БТА

САЩ и ЕС призоваха властта и опозицията към диалог. Дали обаче той ще е възможен не е ясно, защото в парламентарната зала се върнаха само депутатите от управляващата партия. Опозицията обяви бойкот.