Строители в северния китайски град Шъцзячжуан започнаха бързо изграждане на център за карантиниране на хора с коронавируса, предаде Асошиейтед прес. Капацитетът на обекта ще е 3000 души.

Скоростното построяване на центъра в града напомня изграждането на полеви болници и превръщането на спортни зали в центрове за изолация миналата година, когато Китай се опитваше да се справи с епидемията, избухнала в град Ухан. Оттогава китайските власти до голяма степен успяваха да спрат разпространението на местно ниво на заразата. Но в последно време случаите нараснаха в Шъцзячжуан.

Това породи безпокойство, тъй като градът е близо до Пекин, а наближава и Нова година по лунния календар, когато милиони китайци пътуват от едно населено място до друго.

Националната комисия по здравеопазване днес обяви, че 1001 пациенти са под лекарски грижи заради зараза с коронавируса, като от тях 26 са в тежко състояние. За последното денонощие бяха регистрирани 144 нови случая на зараза, от тях в провинция Хъбей, в която главен град е Шъцзячжуан, има 90 случая, а в по-северната провинция Хейлунцзян новите случаи са 43.

Заради заразата на местно ниво Хейлунцзян, както и градовете Синтай и Ланфан, части от Пекин и от други градове в североизтока са под карантина. Над 20 милиона души бяха призовани да си останат у дома в идните дни.

Нарастването на случаите на зараза в Китай идва в момент, в който в страната пристигнаха експерти на Световната здравна организация, които ще събират данни за произхода на вируса.

Екипът пристигна в град Ухан вчера. Сега експертите ще трябва да прекарат под задължителна карантина две седмици в хотел в града, преди да могат да посетят конкретни места. Още от днес учените провеждат обаче срещи във виртуален формат.

Двама членове на екипа на СЗО останаха в Сингапур, след като дадоха положителен резултат на тест за коронавируса, припомня Ройтерс. Китайските власти обявиха, че са позволили влизането в страната на британски експерт, който при първи тест е дал положителен резултат, а при втори - отрицателен.