Спасителният кораб "Оушън вайкинг" (Ocean Viking) е качил още 105 мигранти на борда си след "критично спасяване" в Средиземно море. Това съобщи днес в Туитър организацията "Ес О Ес Медитеране", цитирана от ДПА и БТА.

Хуманитарната организация е оператор на кораба заедно с организацията "Лекари без граници". За последните четири дни корабът предприе четири спасителни операции край бреговете на Либия и сега на борда му има общо 356 души.

"Ес О Ес Медитеране" каза, че минути след като били раздадени надуваеми жилетки на мигрантите, намиращи се на нестабилен надуваем плавателен съд, той се е спукал, заради което във водата паднали хора.

Спасителите успели да качат всички невредими на кораба, допълва организацията.

Не е ясно дали "Оушън вайкинг" ще остане в региона.

Рано или късно на екипажа на кораба ще се наложи да започне да търси пристанище на фона на откритата враждебност срещу частните спасителни мисии в Средиземноморието, отбелязва ДПА. Италия и Малта нееднократно са отказвали достъп на кораби със спасени мигранти.

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини, който миналата седмица предизвика разпадане на управляващата популистка коалиция и вече води кампания за евентуални избори през есента, веднага изпрати писмо до правителството на Норвегия, под чиито флаг плава "Оушън Вайкинг". Италия не е длъжна юридически, нито е готова да приеме нелегалните имигранти на борда на "Оушън Вайкинг", написа Салвини, цитиран преди няколко дни от АФП.

Салвини каза още, че ще подпише забрана за влизане на кораба в италиански териториални води. Според одобрен неотдавна правителствен указ, корабът може да бъде глобен с 1 милион евро, ако наруши забраната.  

От "Оушън вайкинг" инструктират поредната порция мигранти преди да ги качат на борда

Снимка: AP/БТА

Осло не реагира веднага на писмото, но норвежкият министър на правосъдието и имиграцията Йоран Калмюр (десен популист), заяви в ефира на обществената телевизия, че мигрантите би трябвало да бъдат "върнати в Африка, в Тунис или в Либия".