Дванадесеттте деца и техният треньор по футбол, спасени след рискована международна операция от пещера в Тайланд, описаха на обща пресконференция днес като "чудо" това, че са били открити след цели 9 дни без връзка с външния свят, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Това беше чудо", каза 14-годишният Адул Сам-Он, който отговори на английски на въпрос на британските водолази, открили групата. "Мозъкът ми не работеше много добре след толкова много дни без храна", добави момчето.

Младите футболисти не са яли нищо и в продължение на 9 дни са пили само дъждовна вода.

Най-малкото момче - Титан, каза, че е бил напълно изтощено.

"Опитвах се да не мисля за храна, за да не чувствам още по-голям глад".

Облечени в бяло-зелени фланелки с образа на глиган, по името на клуба им "Дивите глигани", момчетата казаха, че са гледали финалния мач на Мондиала в болницата.

При влизането си в залата спасените деца бяха аплодирани от репортерите и техни съученици и роднини. В пресконференцията участваха също лекуващи лекари и тайландски спасители.

Лекарите казаха, че момчетата и треньорът им са здрави - и физически, и психически. Момчетата са наддали по около 3 кг след извеждането им от пещерата, където преди това за над две седмици бяха отслабнали средно с по 4 кг.

Момчетата бяха изписани от болница ден по-рано, където прекараха една седмица, отначало с тъмни очила, за да свикнат с дневната светлина след повече от 14 дни под земята.

До днес момчетата бяха защитени от огромния медиен интерес, който историята им предизвика и заради която в Тайланд пристигнаха над 1000 журналисти от цял свят.

На пресконференцията децата разказаха, че всички могат да плуват и че не са отишли в пещерата, както се твърдеше, за да празнуват рождения ден на съотборника си Феерафат, който на 23 юни навърши 16 години.

Пресконференцията се излъчваше на живо по телевизията.

Преди това ръководителят на военната хунта, която е на власт в Тайланд след държавен преврат през 2014 г. - генерал Прают Чан-оча, предупреди журналистите да не задават "маловажни въпроси".

Момчетата бяха питани как са били открити от британските водолази и защо са влезли в пещерата.

Спасители откриха групата, скупчила се на сухо навътре в пещерата, 10 дни след влизането й. Всички бяха прегладнели, но като цяло здрави. Младите футболисти бяха изведени от пещерата след операция, продължила 3 дни.

Снимка: БТА

На пресконференцията момчетата показаха портрет на Самарн Кунан - 38-годишният бивш тайландски водолаз от флота, който загина, докато работеше под вода, разполагайки бутилки с кислород по протежение на вероятния маршрут за извеждане на децата от пещерния комплекс. В памет на загиналия момчетата ще прекарат известно време в будистки манастир като послушници, предаде Ройтерс, цитирайки треньора им.