В традиционната си класация на стоте най-влиятелни жени в света авторитетното списание "Форбс" открои жени на висши политически постове, бизнес ръководителки и учени, допринесли за борбата с коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Особено действени в това отношение според списанието са били министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, тайванската президентка Цай-ингвен, финландската премиерка Сана Марин, президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, губернаторката на Токио Юрико Коике и други.

Форбс цитира норвежката министър-председателка Ерна Солберг, която също е в списъка и която неотдавна каза, че "страните, в които се зачитат правата на човека и където жените са способни да достигнат до най-високи позиции в обществото, са и страните, най-добре подготвени да се справят с кризите, причинени от КОВИД-19".

Нова Зеландия преодоля коронавирусната инфекция със строг локдаун и има малко над 2000 случая на заразяване и 25 починали. Тайван постави епидемията под контрол със строги ограничения и затваряне на границите си през януари, много преди западните страни да предприемат подобни мерки. Така заразените там са малко над 700, а смъртните случаи - само седем.

За десета поредна година начело на класацията е германският канцлер Ангела Меркел. Сред стоте най-влиятелни жени има видни личности от света на технологиите, развлекателната индустрия, благотворителността. В класацията са и избраната за вицепрезидент на САЩ Камала Харис и британската кралица Елизабет Втора.