Според руската агенция Интерфакс, цитирана от БТА, на борда на плавателния съд "Ариела" има един българин. Останалите членове на 25-членния екипаж са 15 филипинци, седем украинци, словенец и индиец. Информацията бе потвърдена и от заместник-министъра на външните работи Марин Райков, предаде "Фокус".

Той разказа, че френски самолет е прелитал над кораба и екипажът успял да види, че на палубата се движат въоръжени пирати. От самолета сигнализирали НАТО-вските сили и датски кораб успял да стигне до "Ариела". От другата страна на нападнатия кораб, руски кораб успял да прихване втора пиратска лодка. Така атаката на пиратите е осуетена и екипажът е спасен.

Това обаче станалао, след като корабът, който плава под флага на Антигуа и Барбуда, изпратил сигнал за бедствие рано днес. Бойци от датските специални части се доближили с надуваеми лодки до плавателния съд и го щурмували. Те освободили 25-членния екипаж, който се бил заключил в обезопасена каюта.

Датските специални части продължават да претърсват кораба за пирати. Плавателния съд е собственост на словенската компания "Сплосна Пловба", уточнява Интерфакс. Той е плавал от Севастопол за Сурабая, Индонезия.

Джон Харбър отбеляза, че това е първият случай, когато силите на международната коалиция в района са се намесили, след като пирати вече са пленили плавателен съд. Харбър поздрави датските специални части за успешната операция.

През април американски морски тюлени успяха да освободят товарния кораб "Мерск Алабама" и неговия капитан Ричард Филипс, държан за заложник от трима пирати.
 
Преди два дни се разбра, че пиратите са поискали рекорден откуп от 15 милиона долара за освобождаването на товарния кораб "Ейшън глори", на борда на който има 8 българи. Сънародниците ни са в плен вече повече от месец. Също толкова похитени от пиратите са и членовете на кораба "Сейнт Джеймс Парк", на който също има българи. (Виж линка долу)