Българските моряци са уверили близките си, че са добре и не са пострадали. Според тях дори вече са започнали преговори за исканията на пиратите, съобщи “Фокус”.

Корабът „Ейшън Глори” бе отвлечен на 1 януари в Аденския залив. В екипажа му има 8 българи от Варна, Шумен, Велинград и Ямбол.

Пиратите са докарали пленения британски кораб до бреговете на Сомалия, се казва в публикувано съобщение на сайта на командването на военно-морската операция „Аталанта“, оглавявана от Европейския съюз. ВМС на ЕС съобщават, че сега плавателният съд се намира на североизток от пристанище Хобьо в централната част на Сомалия, пише БГНЕС.

„Ейшън Глори” е вторият кораб, пленен от сомалийските пирати през новата в първия ден на 2010 г. Тогава в Аденския залив беше пленен индонезийски танкер, превозващ химически материали и плаващ под флага на Сингапур.

"Ейшън Глори", чиято компания оператор е лондонската "Зодиак", е управляван от български екипаж. Нападението на пиратите е било извършено на около 600 морски мили (1100 км) източно от сомалийското крайбрежие, или на 900 морски мили (около 1600 км) от Сейшелските острови.

На 29 декември пиратите успяха да пленят и танкера "Сейнт Джеймс Парк", собственост на същата компания. На борда му има петима българи.

Според последния доклад на генералния секретар на ООН по проблемите на пиратството край сомалийските брегове в течение на 2008 г. от цял свят са постъпили съобщение за 306 пиратски инцидента, 136 от тях са станали в района на Източна Африка.

В периода от 1 януари до 30 септември 2009 г. бе съобщено за 300 инцидента от цял свят, от които 160 са станали край източното крайбрежие на африканския континент.