Това каза евродепутатът и бивш външен министър Ивайло Калфин по БНР. Нашата страна трябва да има и по-активна политическа позиция по тези въпроси, която да предлага допълнителни мерки, допълни той по повод двата кораба с българи на борда, които бяха отвлечени от сомалийски пирати.

"Миналата година се задаваха въпроси: Ние сега пирати ли ще ловим по моретата...? Оказва се, че и ние трябва да се включим в тези международни усилия", каза още Калфин.

Заплахата за корабите в Аденския залив е огромна, но въпреки това, случаят с отвлечените два съда, на които плават български граждани, не е провал за европейската политика в тази област, смята той. Според него успешно преминалите кораби от началото на охранителната мисия в залива са много повече от тези, които са завзети от пиратите.

По думите на Калфин обаче е очевидно, че трябва още доста неща да се направят от Европейския съюз по въпроса. Според него тук България трябва да бъде от най-активните страни.

България реално може да участва в охраната на кораби от пиратски нападения в Аденския залив, каза контраадмирал Пламен Манушев, началник на щаба по подготовката на Военноморските сили. По думите му в състава на международните сили в този район може да се включи фрегата "Дръзки". Според Манушев българският военен кораб е готов, но става въпрос за финансови ресурси. Участието на "Дръзки" за около два месеца би струвало минимум 2-3 милиона лева, като сумата може да стигне и до 6 милиона в зависимост от задачите, които трябва да изпълнява фрегатата.

Общо 13 станаха похитените от пирати в Сомалия български моряци, след като на 1 януари вечерта бе отвлечен плаващият под британски флаг кораб “Ейшън глори”. На борда му има осем българи – петима варненци, включително капитана, който е на 32 г.

В началото на миналата седмица пиратите отвлякоха и кораба “Сейнт Джеймс парк”, на който има петима българи.

По-рано днес стана ясно, че все още не са започнали преговори с пиратите. (Виж линка долу)