Известни американски, европейски и канадски политически и дипломатически лидери подписаха изявление на Американския еврейски комитет (АЕК) в подкрепа на трансатлантическото партньорство и основните ценности, които свързват Северна Америка и Европа.

Пълният текст на изявлението е публикуван днес във в. "Ню Йорк таймс". Сред подписалите го 31 души има бивши президенти, вицепрезиденти, премиери, съветници по националната сигурност, държавни секретари, външни министри и министри на отбраната от 15 страни. Сред тях са бившият британски премиер Тони Блеър, бившият американски държавен секретар Мадлин Олбрайт, бившите външни министри на България Соломон Паси и Даниел Митов, бившите премиери на Франция и Италия Манюел Валс и Паоло Джентилони.

"Американците и европейците ги свързват основополагащи ценности и общи екзистенциални заплахи, а следователно и общ дневен ред", посочва главният изпълнителен директор на АЕК Дейвид Харис.

"Връзките, които скрепват това безценно братство между сродни нации, не бива никога да се позволява да бъдат скъсани, защото те са най-добрата надежда за мирен и проспериращ свят", добавя той.

Във въведението на изявлението американските, европейските и канадските лидери се обявяват "в защита на ценния съюз между демокрации, неговите договори, институции и норми, които поддържат мира и водят до благоденствие от Студената война до ден днешен". "Като ученици на историята, ние всички знаем добре ужасната цена, която е плащана, когато тези принципи не са били спазвани и защитавани", продължава текстът.

Лидерите заявяват "ангажимент към основания на правила международен ред, в който непредизвиканото нарушаване на границите се наказва, създават се правни механизми за справяне с глобалните предизвикателства, като едновременно с това се спазва националния суверенитет и се поддържат стандарти за опазване на универсалните човешки права".

Те потвърждават доверието си в НАТО - "необходимият бастион на мира и сигурността от близо 70 години", организация с "безценна стратегическа стойност за САЩ и техните 28 трансатлантически съюзници".

От създаването си като Европейска общност за въглища и стомана до сегашната си 28-членна конфигурация, Европейският съюз запази целостта и свободата в Европа и се доказа като най-амбициозния и успешен мирен проект в модерната история, отбелязват лидерите.

В текста се изразява решимост за опазване на целостта на западните разузнавателни агенции, правоохранителни органи и служби за сигурност, "на чиито професионализъм, сътрудничество и способност за реагиране разчитаме всички, за да бъдем защитени от външни и вътрешни заплахи", било то от държави или от недържавни структури.

Държавниците, подписали документа, се обявяват за борба с "екстремизма, ксенофобията и всички форми на фанатизъм, за запазване на свободна и независима преса, за възпрепятстване и възпиране на кибератаките и за блокиране на опитите за изборна намеса".