Софи Уилмес стана днес първата жена, номинирана за премиер на Белгия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

44-годишната либералка от франкофонска Валония досега бе министър на бюджета в служебното правителство, което управлява страната след парламентарните избори през май. Оттогава белгийските политически партии не могат да се споразумеят за съставяне на управляваща коалиция.

Уилмес бе номинирана от крал Филип, който я прие днес на аудиенция в двореца. Тя ще замени на премиерския пост Шарл Мишел, който на 1 декември ще стане председател на Европейския съвет.

Софи Уилмес също ще бъде начело на служебно правителство, докато политическите партии в Белгия не се споразумеят за управляваща коалиция.

След изборите през 2010 г. Белгия се управляваше от служебно правителство в продължение на повече от година и половина, с което беше поставен рекорд в това отношение за страна, която не е във война, припомня Ройтерс.

Белгия, която членува в ЕС и еврозоната, е разделена почти поравно на нидерландскоезична и френскоезична част. Има и немскоезична част, която обаче е по-малка от другите две. Национални партии няма, защото гласоподавателите избират представителите си въз основа на това от коя страна на езиковата разделителна линия се намират, отбелязва Ройтерс.